A koronavírus-járvány enyhülése után épp a napokban nyitotta meg kapuit ismét India a külföldi turisták előtt, akiket azonban sok helyen veszélyes szmog vár. A világ egyik leglátogatottabb nevezetességét, a Tádzs Mahalt is ellepi a szállópor.

Az indiai Agra mellett lévő Tádzs Mahal a világ egyik legismertebb látványossága. A mauzóleumot Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. A koronavírus-jrávány kitörése előtt évente több mint 2,5 millió turista kereste fel a látványosságot, amely az UNESCO világörökségének része.

A műemléket 2020 márcusában zárták be a járvány miatt, és csak nemrég nyitották meg újra a látogatók előtt. Hétfőtől közel 100 ország turistát is beengedik az országba, ám most nekik is más fajta nehézséggel kell szembesülniük: az India több városát is sújtó szmoggal.

Az évnek ebben a részében gyakori a rossz levegő India északi részén, amikor a szezonális mezőgazdasági égetések párosulnak az autók és gyárak füstkibocsátásával. Agrában az egészségre legveszélyesebb, 2,5 mikron átmérőjú szállópor mértéke most több mint tízszeresére emelkedett annak, mint amit az Egészségügyi Világszervezet elfogadhatónak tart – írja a France24. Bár emiatt jóval kevesebb turista látogatott el a Tádzs Mahalhoz, néhány százan így is kíváncsiak voltak rá.

Az alábbi képre kattintva galériát nézhet a szmogban lévő Tádzs Mahalról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Sajjad Hussain