Épségben visszatért a Földre a japán divatmilliárdos űrturista

MAEZAVA, Juszaku
Maezava Juszaku japán űrturistának segítenek kiszállni a Szojuz MSz-20 orosz űrkapszulából a közép-kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre fekvő leszállóhelyen
Vágólapra másolva!
Épségben visszatért a Földre hétfőn Maezava Juszaku japán divatmilliárdos, aki tizenkét napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).
Vágólapra másolva!

A 46 éves divatmágnás és műgyűjtő, aki december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről asszisztensével, Hirano Jozóval és Alekszandr Miszurkin orosz űrhajóssal együtt, a kazahsztáni sztyeppén landolt.

A vállalkozó havas körülmények közé tért vissza a Földre,

a közép-kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre fekvő leszállóhelyen, ahol csapadékos időjárás és fagypont alatti hőmérséklet uralkodott.

Maezava Juszaku japán űrturistának segítenek kiszállni a Szojuz MSz-20 orosz űrkapszulából a közép-kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre fekvő leszállóhelyen Forrás: MTI/EPA/Roszkoszmosz

Maezava egy Szojuz űrhajóval tette meg az utat, és ő lett az első űrturista, aki több mint tíz év után fizetett utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra. A milliárdos, Japán egyik legcsillogóbb közéleti személyisége az űrből azzal szórakoztatta követőit a közösségi médiában, hogy fotókat készített szülőföldjéről, Csiba prefektúráról, megmutatta, miképpen kell teát főzni az űrben, és kibeszélte, hogy kevés alsóneműt vitt magával.

A 46 éves Maezava Elon Musk SpaceX nevű vállalatának első magánutasai között 2023-ban a Holdat készül megkerülni.

A milliárdos arra a repülésre a magáé mellett még nyolc helyet bérelt ki. A japán mágnás 2019-ben eladta Zozo nevű online divatcégét egy banknak, és most nyolc embert keres, aki csatlakozna hozzá a 2023-as Hold körüli utazáshoz. A jelentkezőknek orvosi teszteken és egy interjún kell átesniük.