Aki sokat utazik repülővel, az tapasztalhatta, hogy a legtöbb repülőtéren ki kell venni a laptopot a táskából a biztonsági átvilágítás előtt, és külön tálcára helyezni azt. De miért?

Az elmúlt évtizedekben sokat szigorodott a repülőtereken a biztonsági ellenőrzés, hogy megakadályozzák az esetleges terrorcselekményeket. Az egyik ilyen szabály, hogy a legtöbb helyen külön tálcába kell rakni a laptopokat és a táblagépeket az átvilágítás előtt. Erre az a magyarázat, hogy a ma többnyire használt átvilágító berendezések számára a laptopok akkumulátora olyan sűrű fémanyag, amelyeken nem tudnak „átlátni", így a mögé vagy alá helyezett tárgyak rejtve maradnak – magyarázta a Sunnak egy ilyen berendezéssel dolgozó biztonsági alkalmazott.

Képünk illsztrációForrás: Shutterstock/Jaromir Chalabala

A technológia fejlődésének köszönhetően azonban már ma is léteznek olyan berendezések, amelyek számára nem jelent akadályt a nagyobb elektronikai eszközök átvilágítása sem. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren például ilyen géppel dolgoznak 2019 októbere óta, így ott már nem kell kivenni a laptopot a táskából a biztonsági ellenőrzés előtt. Fontos azonban tudni, hogy a kézipoggyászban engedélyezett mennyiségű folyadékokra továbbra sem vonatkozik ez a könnyítés, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni. Részletes információkat itt talál a budapesti repülőtéren alkalmazott szabályokról.