Amikor az interneten feltűntek az első képek egy egyedülálló, fehér házikóról egy elhagyott zöld szigeten, hamar megkapta a világ legmagányosabb házának nem hivatalos titulusát. De hol található, és hogy került oda?

Az Elliðaey a Vestmannaeyjar szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, Izlandtól délre. Testvérszigetével, a Bjarnarey-vel együtt 5-6000 éve keletkezhetett vulkáni tevékenység nyomán. A tenger felé meredek sziklák határolják, belsejében – a korábbi kráter helyén – dús növényzetű völgy található. Területe 45 hektár, legmagasabb pontja 114 méterre emelkedik a tengerszint fölé.

A szigetet már a sagák is említik. Korábban lakói szarvasmarhát és sertést is tenyésztettek rajta. Ma már főleg csak tengeri madarak, nagyrészt lundák fészkelnek ott.

1953-ban az egyébként már lakatlan szigeten egy nagyobb vadászházat emeltek. 2000-ben az akkori miniszterelnök, Davíð Oddsson javasolta, hogy a szigetet a nemzet ajándékozza Björk énekesnőnek, hálából Izland népszerűsítéséért szerte a világon, azonban a javaslatot tiltakozás fogadta. A szállás most az Elliðaey Vadásztársaság tulajdona, használói lundákra vadásznak.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a szigetről és a házról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/TRphotos