Vécére küldik a túrázókat hegymászás előtt Walesben

Snowdonia,Wales
Vágólapra másolva!
A felkészületlen hegymászókat okolják azzal, hogy Wales legnépszerűbb túraútvonalai mellett sok az emberi ürülék. A vécék viszont állítólag zárva vannak.
Vágólapra másolva!

Snowdonia Wales legrégebbi nemzeti parkja az országrész északnyugati részén. Húsvétkor is rengeteg kiránduló látogatta meg a területet, a nemzeti park igazgatósága azonban lénytelen volt figyelmeztetést kiadni számukra egy sajnálatos jelenség miatt:

a népszerű túraútvonalak mellett ugyanis egyre több emberi ürülék jelent meg.

Helen Pye igazgató szerint néhány ösvényen „felháborítóak és riasztóak" az állapotok, de nincs szükség több mobilvécé kihelyezésére. Visszautasította azokat az állításokat is, hogy bezártak volna ilyen vécéket, hozzátéve, hogy a fő útvonalak alján rendelkezésre állnak ilyen eszközök.

Snowdonia Wales egyik legnépszerűbb túracélpontja Forrás: Shutterstock/William Barton

„Ez egy lenyűgöző, különleges, elragadó hegyi környezet. Azt hiszem, a leghelyesebb, ha a vécéket az ösvények kezdeténél helyezzük el, és nem szórjuk tele a hegyet ilyen dolgokkal" – idézte az igazgatót a BBC. Helen Pye hozzátette:

A többség azonban szerinte megszívleli az üzeneteket, hogy a mászás előtt használják a vécéket a túraútvonalak alján.

A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy egy helyi idegenvezető látott egy férfit, amint a hegy vasúti sínein végezte el nagydolgát. Gemma Davies undorítónak találta a Llanberis-ösvény állapotát, ahol mindenfelé emberi ürülék volt papírpoharakban és a sziklák alatt. Szerinte a probléma már olyan méreteket öltött, hogy

figyelmeztetnie kellett az embereket, nehogy ürülékbe lépjenek.

A túravezető azt is elmondta, hogy a csúcson zárva voltak a vécék és a kávézó is, sőt az útvonal alján is, ahová hétórás túra után jutottak le. Jobb híján azt ajánlotta a túrázóknak, hogy vigyenek magukkal ásót, és ássák el az ürüléküket.