Az Olaszországhoz tartozó Szardínia északkeleti partjától alig egy kilométerre van egy sziget, amely mindössze öt négyzetkilométer. Az egyik végén egy 565 méteres dolomitkúp van, a másikon egy földnyelv homokos stranddal. Ez Tavolara, a világ legkisebb királysága, ahol az elmúlt kétszáz évben Giuseppe Bertoleoni leszármazottai éltek.

A genovai polgár 1807-ben érkezett a lakatlan szigetre, ahová két felesége közül az egyikkel a bigámia vádja elől menekülve telepedett le. Bertoleoni kecsketenyésztésből és halászatból élt a családjával, és rögtön ki is kiáltotta magát Tavolara királyává. Státuszát Károly Albert, a Szárd–Piemonti Királyság uralkodója el is ismerte 1836-ban, miután a szigeten vadászva elbűvölte őt a férfi vendéglátása. Később az 1861-ben egyesített Olasz Királyság első uralkodója, II. Viktor Emánuel is elismerte az apró királyságot.

Egy egyezség nyomán Mariangela királynő 1934-es halála után az Olasz Királyságra szállt Tavolara, viszont de facto továbbra is a család önjelölt uralkodói irányítják a területet. A ma hivatalosan az Olasz Köztársasághoz tartozó sziget strandján nyaranta sok turista megfordul, a Bertoleoni-család pedig éttermet is üzemeltet ott.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Flickr/Viaggio Routard