A Fácánok szigete egészen különleges hely Európában. Valaha fontos találkozókat tartottak itt, jelenleg pedig félévente más országhoz tartozik.

A Fácánok szigete valaha fontos találkozók helyszíne volt. Itt írták alá például 1659. november 17-én a pireneusi békeszerződést, amely lezárta a 24 év óta, 1635 óta folyó spanyol–francia háborút. De több királyi párt is itt mutattak be egymásnak először.

XIV. Lajos francia és IV. Fülöp spanyol király a Fácánok szigetén találkoznak a pireneusi békeszerződés aláírására (Jacques Laumosnier festménye)Forrás: Wikipedia

A sziget különleges elhelyezkedése miatt válhatott ilyen fontos helyszínné. Franciaország és Spanyolország határfolyóján található, pár kilométerrel az előtt, hogy a Bidasoa az Atlanti-óceánba ömlik. Bal partján a Spanyolországhoz tartozó Baszkföld Irún nevű városa van, jobbra pedig a francia Hendaye.

A Fácánok szigete azért is különleges hely, mert egy kondomínium. Azokat a területeket hívjuk így, amelyeket egyszerre több ország is birtokol. Csakhogy a 6820 négyzetméteres sziget, amely amúgy a világ legkisebb kondomíniuma, még erre is rátesz egy lapáttal: Franciaország és Spanyolország nem egy időben gyakorolja felette a hatalmat, hanem felváltva. A terület minden hat hónapban gazdát vált egy kis ceremónia keretében.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a különleges szigetről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 EQRoy/Shutterstock. No use without permission./Eqroy

A szigeten egyébként egy emlékmű örökíti meg az ott kötött békeszerződést, a turisták azonban nem látogathatják a különleges területet.