Betiltják a kerekes bőröndöket a magyarok által is kedvelt adriai városban

Dubrovnik
Vágólapra másolva!
Elegük lett a zajból Dubrovnik lakóinak, ezért a város polgármestere több intézkedést is bejelentett, amelyeket a turistáknak a jövőben be kell tartaniuk.
Vágólapra másolva!

A nyári szezonkezdettől már nem lehet gurulós bőröndöket húzni Dubrovnik óvárosában, azokat csak felemelve lehet vinni – nyilatkozta a Jutarnji Listnek a város polgármestere. Mato Franković azt is elárulta, hogy ez a szabályozás tovább szigorodik, ugyanis novemberben elkezdik megépíteni azokat a poggyászmegőrzőket, ahol az óvárosba belépő turistáknak ott kell hagyniuk a bőröndjeiket.

Ezeket, némi díj fejében, majd az önkormányzat szállítja a szállásokra.

A távlati terv pedig az, hogy már a repülőtéren alkalmazzák ezt a kötelező szolgáltatást azoknak, akik az óvárosban szállnak meg.

Dubrovnik óvárosa Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2012 Wojtek Chmielewski/Shutterstock. No use without permission./Wojtek Chmielewski

Nemcsak ezzel akarják védeni a zajtól a lakókat. A közelmúltban például egy hétre elvették a teraszát egy bárnak, mert túl hangos volt a zene. „Tiszteld a várost" címmel készítettek egy tájékoztató filmet is arról,

mi szabad és mi tilos az odalátogató turistáknak.

Ebből többek között kiderül, hogy tilos eldobni a cigarettacsikket vagy üveget, és fedetlen felsőrésszel sem szabad sétálni az óvárosban.