Kipróbáltam, milyen az élet a paradicsomban

maldív
A kéknek legalább ötven árnyalata van errefelé
Vágólapra másolva!
A Maldív-szigetek a világ egyik legcsodálatosabb trópusi paradicsoma. Több száz szigetének csaknem mindegyikén tökéletes, poszterre illő strandokat találunk finom szemcsés homokkal, bedőlő pálmafákkal, azúrkék tengerrel és izgalmas víz alatti világgal. Nem a megszokott módon, azaz nem egy resortban nyaralva, hanem egy hetet hajókázva fedeztük fel ezt a különlegesen szép országot.
Vágólapra másolva!
A kéknek legalább ötven árnyalata van errefelé Forrás: Kisgyörgy Éva

Nap mint nap a kék újabb és újabb árnyalatait fedeztük fel. Amikor azt hittük, ennél szebb nem lehet, akkor másnap egy még elbűvölőbb táj tárult a szemünk elé.

Mindig akad egy üres homokzátony Forrás: Kisgyörgy Éva

Mivel egy szigeten jellemzően csak egy resort épülhet, az egy nyaralóra jutó tengerpart aránya talán itt a legjobb a világon. Soha nem kell a parton azért küzdeni, hogy a törülköző csücske ne lógjon rá a szomszéd pokrócára. Ha mégis zavaró lenne a tömeg, az ember csak bérel egy kis hajót, és átmegy egy lakatlan szigetre vagy a legközelebbi homokzátonyra.

Itt még véletlenül sem találunk aszfaltozott utakat Forrás: Kisgyörgy Éva

A lakott szigetek közti közlekedést hajójáratok biztosítják, melyekre néhány dollárért lehet jegyet váltani. Mióta a kormány engedélyezte a helyi lakosok részére is vendégházak üzemeltetését, egy csapásra megnyílt a lehetőség mérsékeltebb áron élvezni az ország páratlan szépségét. Az olcsóság természetesen relatív, itt nincsenek ötdolláros bungalók, mint Délkelet-Ázsia egyes részein. 30-60 dollár között azonban igen kellemes vendégházakat és privát szállásokat találni reggelivel, légkondicionálóval, forró zuhannyal, wifivel. Óriási fejlesztésekre szerencsére nem kell számítani – aszfaltos út például mutatóban sincs.

Így öltöznek a helyi asszonyok Forrás: Kisgyörgy Éva

A lakott szigeteken a turistáknak alkalmazkodni kell a helyi életvitelhez, azaz nem fogyaszthatnak alkoholt, és nem fürödhetnek bikiniben.

Fürdőruhában csak lakatlan helyen szabad fürödni Forrás: Kisgyörgy Éva

A számunkra megszokott strandolásra csak úgy van lehetőség, ha a látogató áthajózik egy lakatlan szigetre. Néhány kivétel azért akad: bizonyos szigeteken, ahol több vendégház is nyílt, kerítéssel elzárt bikinistrandokat létesítettek a külföldieknek, hogy ne legyen hiányérzetük.

Mindig akad egy halászhajó, amellyel kirándulhatunk Forrás: Kisgyörgy Éva

A vendégházak mindig tudnak kirándulásokat szervezni közeli homokzátonyokra, vagy akár azokba a resortokba, melyek napi belépő ellenében nyitottak a nem ott lakók felé is. Ilyen kis kiruccanásokra helyi halászhajókat lehet bérelni.

Némely szigeten egyedüli turisták lehetünk Forrás: Kisgyörgy Éva

Mivel a helyi vendégházak csak néhány éve nyílhattak meg, a hátizsákos turisták körében még nem terjedt el igazán, hogy a Maldív-szigetek is elérhetőek számukra. Így könnyen előfordulhat, hogy egy élelmes utazó az egyetlen turista valamelyik szigeten. A nyugalomnak sajnos az az ára, hogy ezeken az izoláltabb szigeteken az étkezési lehetőségek limitáltak, gyakran csak a vendégházban lehet vacsorázni.

Nincs minden sarkon ATM Forrás: Kisgyörgy Éva

Pénzautomata a fővároson kívül nagyon kevés helyen van, úgyhogy észnél kell lenni, mennyi a naponta felvehető készpénzkeret. Ha még az érkezés napján továbbáll valaki egy szigetre, vagy felszáll egy lakóhajóra, akkor nagy valószínűséggel annyi pénzből kell kijönnie, amennyit a reptéren ki tud venni az ATM-ből. Érdemes ezért a lakóhajót vagy a szállásokat előre kifizetni, illetve készpénzt is magunkkal vinni.

Megfizethetőbb a nyaralás egy lakóhajón Forrás: Kisgyörgy Éva

Másik takarékos utazási forma, ha hajón lakunk. Eredetileg ezzel a lehetőséggel a búvárok éltek, mivel így távolabbi, kevésbé felfedezett merülési helyeket is kipróbálhattak. Egy idő után azonban azok a turisták is rákaptak erre az utazási módra, akik nem akarták vagy nem tudták megfizetni a teljes ellátású resortok égbeszökő árait.

Minden nap friss halat fogott a legénység Forrás: Kisgyörgy Éva

A hajón a körülményekhez képest pazar az ellátás, vacsorára mindig fogott friss halat a legénység, és ezt a szakács meglepő változatossággal készítette el: a tonhalas szendvicstől a halcurryn keresztül a halas-paradicsomos tésztáig minden formában élvezhettük az óceán ajándékát.

Itt minden strand olyan, mint a posztereken Forrás: Kisgyörgy Éva

A víz csodálatosan tiszta, meleg, balzsamos, és szerencsére semmilyen veszélyes haltól nem kell tartani. A cápatámadások ismeretlenek, és a medúzacsípés is nagyon ritka.

A víz alatt egy másik univerzum tárul fel előttünk Forrás: Kisgyörgy Éva

Búvárkodásra elsőrangú az ország. Az üdülőkben a magas színvonalon és szigorú biztonsági előírásokkal működő iskolákban lehet megszerezni a búvárvizsgát. De aki ódzkodik a mélyre merüléstől, az is a legjobb helyen van itt. A szigetek között ugyanis elég csak felkapni a maszkot, lenézni a mélybe, és máris feltárul előttünk egy másik univerzum.

Minden napnyugta és napfelkelte felejthetetlen élmény Forrás: Kisgyörgy Éva

Mint általában a vízparton, felejthetetlen napfelkeltékben és naplementékben lehet részünk.

Itt képtelenség rosszul érezni magunkat Forrás: Kisgyörgy Éva

A Maldív-szigeteken a fantasztikus természeti adottságok és a helyiek kedvessége miatt tökéletesen kipihenhetjük magunkat. Az egy hét, amelyet a hajón töltöttünk, maga volt a csoda. Egyfolytában azt ismételgettük, mekkora ajándék, hogy eljuthattunk ide. Nem hiszem, hogy lenne látogató, aki csalódottan távozik a szigetekről. Ez a hely egyszerűen felülmúl minden várakozást.