A legjobb balatoni éttermek

Vágólapra másolva!
Nem lenne igazi egy balatoni nyaralás a parti halsütödék és palacsintázók nélkül, de aki ennél valamivel igényesebb gasztronómiai élményekre vágyik, remek éttermek közül válogathat a tó mindkét partján. Az alábbiakban öt olyan helyet ajánlunk, amelyekért akár külön is érdemes leutazni a Balatonra.
Vágólapra másolva!

Porció, Balatonalmádi

Az északi parton kezdve első titkos tippünk Balatonalmádi központjában, a Baross Gábor utca 1-es szám alatt található Porció nevű étterem, amit akkor is kipróbálhatunk, ha nem itt töltjük a szabadságot, hanem csak átutazunk, sőt kitérőt is érdemes tenni ide egy jó ebédért. Tipikusan házias, magyaros jellegű étterem, a budapestiekhez mérten kifejezetten kedvező árfekvéssel, ráadásul a személyzet élményszerűen kedves. Nagy fájdalom, hogy az étteremnek nincs honlapja. Legutóbbi ott jártunkkor pacalt és rántott velőt ettünk, mindkettőt jó szívvel ajánljuk, bár az előbbi kicsit talán paradicsomosabb volt a kelleténél.

Koloska csárda, Balatonfüred

Három településsel odébb Balatonfüreden több egységet is kiemelhetnénk, mi mégis a város fölött, a Tamás-hegy alján található Koloska-csárdát ajánljuk. A fürediek egykori kedvelt kirándulóhelyén lévő csárdát már csak fekvése miatt is érdemes felkeresnünk. Hangulatos kerthelyiség, szabadban elkészített grill ételek, helyi specialitások és balatoni borok várják a betérőt. Az étlapon szereplő ételek között található balatoni fogas, kacsasült párolt káposztával, arácsi "bicskás" pecsenye, rablóhús nyárson, libamáj és különféle vadétel-specialitások. Az árfekvés szintén kellemes a budapesti árakhoz szokott vendégeknek. Az arácsi Bicskás-pecsenyét melegen ajánljuk mindenkinek.

Ferenc-pince, Tihany, Cser-hegy

A szomszédos Tihanyban a rév és a falu között félúton található következő kedvencünk, a Ferenc-pince csárda és bormúzeum. A régi tihanyi borász és vendéglátós dinasztia tulajdonában lévő étterem 1986-ban nyílt, de a családi pince 1680-ban épült. Az étterem a helyi ízekre koncentrál és a tihanyi halspecialitások, illetve a félszigeten és környékén termő borok adják a kínálat különlegességét. A finom ételek mellé nem elhanyagolható pluszt jelent az étterem teraszáról elénk táruló balatoni panoráma sem. Az ételek közül pedig ki kell emelni a fájóan kevés helyen fogyasztható balatoni keszeget, a fogast, vagy éppen a többféle halból készített halászlét. Igazi különlegességnek számítanak a szürkemarhából és vízibivalyból készített ételek.

Majthényi Présház, Balatonlelle

A déli parton az első ajánlatunk kiválasztásában szintén fontos szerepet kapott az étteremből elénk táruló panoráma. A balatonlellei Kishegyen található Majthényi Présház étteremben igazi mediterrán hangulatba kerülhet a látogató. A présházat a Majthényi család építtette 1784-ben Villáműző Szent Donát tiszteletére a közeli barokk kápolnával és a pincével együtt, ahol ma barrique hordókban érlelik a Konyári család vörösborait. A balatoni panorámában gyönyörködő látogatót a csárdában régi somogyi ételekkel kínálják; az ízekhez méltó helyi borok kíséretében.

Kistücsök étterem, Balatonszemes

Nem vagyunk egyedül azzal a véleménnyel, hogy ez az ország egyik legjobb étterme, de a Balaton környékén mindenképpen ez a favoritunk. A főút mellett könnyen észrevehető Kistücsök nemcsak, hogy egy kitérőt ér meg akár még az északi partról is, de akár a fővárosból is érdemes leautózni ide egy vacsora erejéig. A Kistücsök a Dining Guide zsűrije szerint 2009-ben az ország 10 legjobb étterme közé került. Kínálatában a hazai és a nemzetközi ízek is helyet kapnak, az egységen belül borpince és vinotéka is működik, ahol rendszeres és valóban élvezetes borkóstolókat is tartanak. Az árfekvése az előbbi éttermeknél valamivel magasabb, de még mindig elmarad a fővárosi, hasonló színvonalú éttermek áraitól. A kínálatban szerepel a régió egyik különlegessége, az ecetes keszegsaláta, ettünk már itt citromos pacalt, de felejthetetlen a hideg joghurtos sültpaprika-krémleves, a halászlémártással szervírozott harcsafilé és kedvencünk, sajnos csak szezonálisan kapható, a fájdalmasan gyönyörű bodzafagyi is.

Amennyiben ismernek olyan éttermet a Balaton partján, amiről tudják, hogy kitűnő a konyhája, jók az árai és szívesen megosztanák olvasóinkkal, küldjék el az étterem nevét a [email protected] címre!