Két nap Cipruson, húszezerből

Ciprusi, Pafosz sziget, kikötő az erőddel
Vágólapra másolva!
Furcsán ébredek, nem így kellett volna. Egy karóra pittyegése és egy telefon visítása volt a terv, 4:10-re időzítve. De ez spontán ébredés volt, mindenhol csend és nyugalom. Szív bedobban, szem felpattan, vajon mennyi az idő? Keserű felismerés: 5:20. Gépindulás Ciprusra: 6:30. Első gondolat: teljesen esélytelen. A második: akkor is meg kell próbálni.
Vágólapra másolva!

Érdemes lett volna modellezni, hogyan reagál az ember egy ilyen stresszhelyzetre. Remegő kéz, a cuccok bedobálása kapkodva a hátizsákba. De közben a fejben stratégiai gondolkodás: inkább a körgyűrűn menjek, sebességet túllépve, mint át a városon, kifelejtve a piros lámpákat. Az órát képtelen vagyok felvenni, annyira remeg a kéz, és zúz a stressz. Csak tíz kamionos dudált le, és anyázott is bizonyára, de 6:06-kor feltűnik a terminál, nőnek az esélyek.

A beszállókapu fél órával az indulás előtt zár. De csak elméletben. Utaztunk már reggel, előfordult, hogy mínusz 15 perckor még tartott a beszállítás. Ez a remény most. Az utastársak meglepően empatikusak, senkit sem zavar, hogy előrefurakodunk kicsit a biztonsági, majd az útlevél-ellenőrzésnél. És a nap legjobb pillanata: feltűnik a kapu és a lassan haladó sor. Még lett volna kábé 3 percünk.

Aztán a gépen, kissé már lehiggadva, gyors ellenőrzés: mi fontos maradt otthon? Papucs, fogkefe - mindkettő pótolható. Majd elönt a gyönyörérzet: hihetetlen, hogy itt vagyunk, ez az út már sikerre van ítélve.

Olcsón is ki lehet hozni

A terv kétnapnyi teljes kikapcsolódás, feltöltődés, ezúttal Cipruson. Jogos a kérdés: ha az ember eljut olyan messze, nem kellene megnéznie az egész szigetet? Persze, az lenne az ideális, de van más alaphelyzet is: sok a tennivaló, nincs szabadság, s van, akit két nap is maximálisan fel tud tölteni. Mióta a fapados repülőjegyek ára néhány ezer forintra süllyedt, és két-három napos utakat is ki lehet hozni jeggyel, szállással együtt 15-20 ezer forintból, a "gyakran, de rövidebb időre" modellben utazunk. Amikor tehát bevillant a 4 ezres ár a Budapest-Pafosz járatra, egy pillanatig sem gondolkodtunk. A hazaút átszállásos megszervezése egy kicsit tovább tartott.

Forrás: Ács Gábor
A pafoszi kikötő a ritka borús napok egyikén

Ciprusra ugyan nagyon kevés a két nap, de Pafoszra és környékére majdnem elég. A sziget negyedik legnagyobb városa a délnyugati partvidéken található, és leginkább ókori emlékeiről híres. Akit ezek nem érdekelnek, sok érdekességet nem talál errefelé. A természeti környezet nem túl szép, a tájra a sivár szó sem túlzás. A várostól távolodva viszont van sok szép kis tengeröböl, ahol elbújhat az ember, és élvezheti a csendet, nyugalmat, kedvére lubickolhat szinte egyedül. Akár kocsibérlés, plusz költség nélkül is. A baloldali közlekedés miatt persze a gyalogosoknak sem árt a fokozottabb odafigyelés.

A mi esetünkben az időjárás kissé módosította a programot. Az érkezés napján végig lógott az eső lába, hogy aztán estétől reggelig több hullámban leessen a teljes októberi átlag, mintegy 20 milliméter. A bizonytalan idő miatt nem is merészkedtünk messze a várostól, de hiába volt csak 25 fok és sok felhő, már a kikötőhöz közeli bizánci erőd néhány lépcsője is durván megizzasztott, majd a régészeti parkot megkerülő 3 kilométeres tengerparti sétány végigjárása közben is lekívánkozott a póló. Maga az erőd nem túl nagy, de szép, története is érdekes: az elmúlt ezer évben földrengés is lerombolta, harcoknak is áldozatul esett, de mindig újjáépítették.

Ókori látnivalók

Maga a régészeti park is nagy élmény. Római kori villák maradványait lehet megtekinteni, szépen megmaradt mozaikokkal. Jól látható az ókori település hajdani főtere és színháza, az odeon. Pár lépésnyire a dombtetőn áll a város minden pontjáról jól látható világítótorony, melynek sajnos csak az oldaláig lehet felmenni, de onnan is szép kilátás nyílik a tengerre, a városra, a szigetre.

Forrás: Ács Gábor
Érdemes felsétálni a világítótoronyhoz, amely a régészeti parkban, az odeon közelében van

A város természetesen ezerrel népszerűsíti az Aphroditéhoz kapcsolódó látnivalókat, minket azonban túlságosan nem lelkesített annak a helynek a felkeresése, ahol a görög istennő állítólag először bukkant fel a tengerből. A világörökség részét képező királysírok viszont kötelező látnivaló. Noha csak a méretükre utal a király jelző, döbbenetes, hogy a város hajdani gazdag polgárai szinte ugyanakkora sírokat építettek maguknak, mint amekkora házban laktak.

Pafosz nagy előnye, hogy kitűnő és olcsó buszhálózata révén minden látnivalót gyorsan és fillérekért fel lehet keresni. Ehhez kapcsolódóan állapítottuk meg, hogy a 3 nap jobb lett volna. Egy egész napos kirándulás a belső területekre és kis tengeröblökbe kimaradt, noha a Coral Bay környékén vannak Ciprus legjobbnak tartott strandjai. Az viszont kevesebbet tömegközlekedve is feltűnt, hogy az új budapesti buszok színmintája erősen emlékeztet a pafoszi járművek festésére.

Forrás: Ács Gábor
A budapesti buszok is innen kaphatták a színüket

Már a vonaljegy is olcsóbb egyébként, mint itthon (1 euró), a 3 eurós napijeggyel pedig az egész környék bejárható. A jegy a reptérre közlekedő 612-as járatra is érvényes, az összes buszt tartalmazó menetrend pedig előre tanulmányozható, vagy lehet kérni belőle nyomtatott példányt a kikötő melletti buszállomáson.

Több orosz, mint magyar

A reptéri buszon egyébként magyar volt a sofőr, és vicces módon a buszállomáson az utasok által jól látható helyen volt kifüggesztve a vezetők beosztása: ezen 8 magyar név is szerepelt. A második kisboltban magyar eladóba botlottunk, és az étteremben, ahol vacsoráztunk is dolgozott egy magyar pincérlány. A turisták között azonban kétségtelenül az oroszok vannak a legtöbben, már a Budapest-Pafosz járaton is szinte többen beszéltek oroszul, mint magyarul.

Forrás: Ács Gábor
Utcakép a modern Pafoszból, ahol csend és nyugalom honol

Főszezonon kívül a szállások is olcsók, gyönyörű, 4 személyes apartmanok vannak 50-60 euróért. Az étkezés is baráti, 8-10 euróért komplett menü kapható a tengerparti sétány éttermeiben is. Ásványvíz fillérekért beszerezhető a kisboltokban is, de nekünk a legjobb üzlet az volt, amikor az egyik ilyen helyen 1 euróért árulták a közel félliteres dobozos Guiness sört.

Sajnos a téli menetrendben a Ryanair közvetlen pafoszi járata megszűnik, az még nem derült ki, hogy újraindul-e márciusban. Larnacába viszont marad a Wizz Air heti egy járata, egyelőre változatos árakkal, majd jövő nyárra heti háromra sűrítéssel.


Ciprusra a december-február közötti, viszonylag hűvös és csapadékos időszakot leszámítva bármikor érdemes ellátogatni, ha nincsenek túl nagy elvárásaink. Sem a tengerpart, sem a belső területek nem olyan szépek, mint több más szigeten. Ami viszont van: béke, nyugalom, kitűnő közbiztonság, rengeteg ókori emlék, (többnyire) sok-sok napsütés és alacsony árak. Abszolút ajánlott.