Meneküljön a hőség elől a Tátrába!

Barbi a magas Tátrában, Szlovákiában
Vágólapra másolva!
A hétvégét az Alacsony-Tátrában töltöttük, alig három órára Budapesttől. Jobb úti célt nem is választhattunk volna: kellemesebb felüdülés a kánikulában, mint bármi más. Összegyűjtöttük a nyári Tátra mellett szóló érveket.
Vágólapra másolva!

Már az Alacsony-Tátrában része lehet olyan extrém élményben az embernek például, hogy foltokban ugyan, de nyáron is lát havat. A hegyekben és a szűk völgyekben sincs kibírhatatlan meleg.

Még augusztusban, a nyári szabadságok legfőbb időszakában sincs itt tömeg. A szállásfoglalás pofonegyszerű, sok helyen magyar nyelvű információ is van, a Booking.com pedig segít, ha elakadna az ember.

Kellemes túrautak, pompás hőmérséklet az Alacsony-Tátrában Forrás: Vincze Barbara - Origo

Aki allergiás egy éppen aktuális növényre - vagy szépen sorban az összesre egész nyáron át -, itt gyógyszermentesen lélegezhet fel. Különösen a Magas-Tátrában. Tapasztalataim szerint a legnagyobb Tátra-konkurens Horvátországnak csak egyes részei szabadítanak meg a szénanáthától. Parlagfüvet például olykor az Adria-partján a parkolókban is lehet látni.

Lélegzetelállító hegyek, a szolgáltatásokban sok helyen osztrák színvonal, magyar árfekvésben.
Ezerötszáz-kétezer méterig nagyit, kisgyereket, kutyát is bátran magunkkal lehet vinni. Jó eséllyel bírni fogják a túrát, vagy ha nem, gond nélkül visszasétálhatnak a parkolóba.

Bárhol elénk toppanhat mindenféle vadállat, a kígyót és a medvét is beleértve. Kígyót többet is láttunk, és mindegyik békésen elillant, medvét eddig egyet sem, nem úgy, mint mások Tátrafüreden.
Augusztusra a legtöbb hegyoldalt beborítja az áfonya, amit a medvén kívül az ember is kedvére szedhet.

Augusztusban a hegyoldalakat ingyenes áfonya borítja Forrás: Vincze Barbara - Origo

A Szlovák Turisztikai Hivatal annyira azért nem jó fej, hogy az útjelző táblákra magyarul is kiírja az információkat, az éttermek viszont nem politikai, hanem nyereségorientált gondolatok mentén alakítják ki üzletpolitikájukat. Ennek az eredménye az olyan szórakoztató - tót nyelvjárásban íródott - magyar étlap, melyen az uborka pl. iborkaként szerepel.

Magyarországon nincs olyan hegy, ahová ne lehetne felvinni akár egy hűtőszekrényt is kocsival vagy legalábbis terepjáróval. A Tátrában bőven van ilyen, úgyhogy jó eséllyel figyelhetünk meg valódi serpákat munkavégzés közben.

Sherpa igyekszik élelmiszerrel felpakolva az 1700-as Stefanik Chata felé az Alacsony-Tátrában Forrás: Vincze Barbara - Origo

Ha átverekszi magát az ember az Ipolyság utáni falvakon - gyorsít-lassít-gyorsít-kamiont előz-lassít-bringásokat előz-gyorsít -, Zólyomtól nagyon kellemes országút fogadja, és még fizetnie sem kell érte (hacsak nem a még kényelmesebb autópályát választja, mert az itt is díjköteles).

Lehet nosztalgiázni a Deli csokival, a Fidorkával, a Tátra-nápolyikkal és a többi, egykori csehszlovák csemegével; a cseh és szlovák sörök olcsóbbak, és többféle kapható belőlük, mint nálunk.

Tippjeink: Alacsony-Tátra: Gyömbér-csúcs, Magas-Tátra: az összes hegy Tátrafüred fölött.

Távolságokat jelző tábla a Chopok csúcsán. Légvonalban Budapest nincs messze. Forrás: Vincze Barbara - Origo