Berlinben mindenki csak bulizik

Berlin, Friedrichshain, multikulti
Residents of Berlin's Friedrichshain and Kreuzberg districts take part in the annual water fight on July 27, 2008. Armed with water bombs, flour, shields and foam batons, the opposing factions fight it out on the Oberbaum Bridge which marks the border between both districts. AFP PHOTO DDP / THEO HEIMANN GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Az egyesült Németország fővárosa különös lüktetésű hely. Jó pár német csak fintorog, ha szóba kerül, mai formájában sokan nem is tekintik igazi német városnak. Mások viszont váltig állítják: Berlin Európa legizgalmasabb metropolisza.
Vágólapra másolva!

„Ez már nem tarthat sokáig, mert itt mindenki csak bulizik, meg kiteljesíti a személyiségét, de dolgozni senki sem akar" – mondta fejcsóválva egy albán vendéglős, amikor az egekig magasztaltuk a város kulturális pezsgését, olcsóságát. Ipar nincs, munkahelyteremtő cégek nemigen érkeznek, komoly állásajánlatok alig vannak. Előbb-utóbb borul a bili, sommázta az öregúr, aki a dél-albániai Sarandából telepedett át a családjával.

Berlinnek a németek körében sincs jó híre. Legtöbbjük szerint nem eléggé német. Az sem véletlen, hogy a világhírű német cégek egyike sem helyezte ide a székhelyét, és a még meglévők is menekülnek, úgyhogy az üzleti szférában nincs presztízsértéke a berliniségnek. A kormányzat is nyögvenyelősen költözködik át Bonnból, ahol még jó pár állami intézmény van.

Egy kis történelem

Ahhoz, hogy megértsük az albán vendéglős és a németek hozzáállását, érdemes felidéznünk a város vérrel és ideológiákkal terhelt történelmének néhány fontosabb korszakát. Berlin 1871-től az egységesített Német Császárság, 1918-tól a Weimari Köztársaság, 1934-től a nemzetiszocialista alapon újjászervezett Harmadik Birodalom fővárosa. Adolf Hitler és jó barátja, Albert Speer építész ide álmodta meg az új világrend központját, Germaniát, ahonnan a győztes háború után a német faj az egész emberiséget lett volna hivatott irányítani.

A náci hatalomátvétel évében Berlin Európa egyik legnagyobb metropolisza volt, lakossága elérte a 4,2 millió főt, amit azóta sem sikerült megközelítenie. A szövetségesek a második világháborúban szinte a földdel tették egyenlővé, közel 450 ezer tonnányi bombát zúdítottak a városra. A háború összesen 2 millió berlini halálát okozta.

Lebombázott berlini házak 1945-ben Forrás: Library Of Congress

1945 nyarától a szövetséges hatalmak négy megszállási övezetre osztották fel a várost: szovjet, amerikai, angol és francia körzetre. Ez utóbbi három zónából 1948-ban létrehozták Nyugat-Berlint, melyet a szovjet hadsereg szárazföldi blokád alá helyezett. A nyugati szövetségesek azonban egy hirtelen összekalapált légihíd segítségével megoldották a lakosság ellátását, így a nyugat-berliniek megmenekültek. Berlin kettészakadt, keleti része a frissiben megalakult NDK fővárosa lett, míg Nyugat-Berlin papíron önálló ország lett, bár ténylegesen inkább a Marshall-segélyből egyre izmosodó kapitalista NSZK részeként lehetett definiálni. 1961-ben megépült a tömör betonból és különféle védelmi zónák egységéből összetevődő határzár, amely emblematikus fogalommá nőtte ki magát. A berlini fal leomlására 1989-ig kellett várni.

Ó, azok a kreuzbergi bohém éjszakák

A fenti összeollózott történeti tényekkel csak azért hozakodtam elő, mert a város múltja alapvetően meghatározza Berlin mai arcát. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a nyugat-berlini időkben úgy próbáltak meg kedvet csinálni a fallal körülvett városban való letelepedéshez, hogy – akkoriban egyedülálló módon – eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezzel kezdetét vette a „lázadó ifjúság" Nyugat-Berlinbe özönlése: a város életművészek, zenészek, festők, írók menedékévé vált.

A szabad szellemű, az élet élvezetének vágyától fűtött közösség leginkább Kreuzberg városrészben tömörült, mely a város délkeleti részén, a fal árnyékában terült el. Ez volt Nyugat-Berlin vibráló, lüktető éjszakai életének központja, ahol szinte egymásból nyíltak a kocsmák, bárok, klubok, koncert- és kiállítótermek. Ezt a korszakot örökíti meg Sven Regener – az egykor híres német zenekar, az Element of Crime frontemberének – nagy sikerű könyve, a Berlin blues, melyben a szerző nagy kedvvel és szeretettel meséli el, milyenek voltak a kreuzbergi bohém éjszakák, ahol szinte minden megtörténhetett.

A Checkpoint Charlie a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt, a Berlin szovjet szektorába eső Mitte és az amerikai szektorba eső Kreuzberg kerületeket kötötte össze. A kép 1968-ban készült Forrás: AFP

A fal leomlása után Kelet-Berlin lakosságának becslések szerint 30 százaléka szabályosan elmenekült a keleti részből, hogy a nyugati országrészben kezdjen új életet. Ezek az emberek csapot-papot otthagyva távoztak, ennek eredményeképpen a keleti városrészek kvázi kiürültek, teljes háztömbök és negyedek maradtak lakók nélkül.

Ezt a vákuumot szagolták ki Európa underground kultúrájának letéteményesei. Ahogyan annak idején Nyugat-Berlinbe, most Kelet-Berlinbe áramlott a kontinens alternatív fiatalsága. A 90-es években punkok, anarchisták, melegek, exhibicionisták és mindenféle épphogy megtűrt szubkultúra lepte el a néhai NDK néhai fővárosát, ahol új otthonra leltek, és a mai napig meghatározzák a német főváros mindennapjait.

Házfoglalók és fejkendős kamaszlányok

Az alternatív fiatalság Berlinbe költözésének legbevettebb formája a házfoglalás volt. A foglalt házakban való berendezkedésnek szubkultúrája alakult ki, az ilyen lakóépület megnevezésére egy új szó is született (ez nem berlini találmány), a squat, a benne lakók pedig a squatterek.

Egy berlini squat Forrás: Németh András

Az ilyen házakat már messziről megismerni. Homlokzatukat színes graffitik, dadaista szobrok, transzparensek díszítik, belső tereikben kocsmák, klubok üzemelnek, amelyek alkalmi kiállításoknak, performanszoknak és koncerteknek adnak helyet. A berlini squatterek afféle jogszerű birtokosnak tekintendők, akiket még az épület tulajdonosával szemben is megillet egyfajta védelem. Egy idő után pedig a házfoglalók tulajdonosokká válnak. Az biztos, hogy ebben a városban nem olyan egyszerű utcára tenni egy squattert.

Berlinben (ez főleg a keleti városrészre igaz) olyan sokan vannak az utcán az extrém hajviseletű és ruházatú figurák, mintha örökös Sziget Fesztivál zajlana. Mindennap délután egy órakor az Alexanderplatzon lévő tévétorony aljánál, a Starbucks kávézó bejáratától indul egy teljesen ingyenes túra, amely az underground Berlin érdekességeit, látványosságait hivatott bemutatni.

Nem mehetünk el szó nélkül a mellett a multikulturális sokszínűség mellett sem, amely Berlinre oly jellemző: Kreuzbergben teljesen megszokott a fejkendős kamaszlányok látványa, amint a híres Sehitlik-mecset előtt beszélgetnek. A berlini törököknek köszönhető a világ egyik legnépszerűbb utcai étele, a döner kebab, amit egy kreuzbergi vendéglős talált ki a hetvenes évek elején. Kiokoskodta, hogy a vékonyra vágott, grillezett borjúhúst pitaszendvicsbe csavarja, különféle zöldségekkel és szószokkal megbolondítva. Ötlete azóta világsikerré vált.

Kebabárus Berlin Kreuzberg városrészében Forrás: AFP/Johannes Eisele

A másik híres-hírhedt berlini náció az orosz. Az egyesülést követően a volt Szovjetunió igazoltan zsidó származású migránsait tárt karokkal fogadták a német fővárosban. Elég volt három mondatot elmondani németül, meg hozni egy papírt a berlini zsidó hitközség befogadó nyilatkozatával, máris ki volt adva a letelepedési engedély. Jelenleg a nem hivatalos statisztikai számok közel 200 ezer berlini oroszról, ukránról és lengyelről szólnak, akiknek jó része a letelepedés után nem sok hajlandóságot mutatott az asszimilálódásra.

Az élhető metropolisz

Berlin tiszta, rendezett város, az utcákat takarítják, kiépített bicikliutak tömkelege teszi lehetővé, hogy két keréken bebarangoljuk a metropoliszt, de autóval sincs nagy esélyünk arra, hogy dugóba kerüljünk. Az autóoszlopok elviselhető tempóban hömpölyögnek egymás után, a többsávos sugárutak simán állják a forgalmi terhelést. A tömegközlekedés példaértékű, U-bahnok és S-Bahnok hálózata futja be keresztül-kasul a várost, villamosok már csak a kelet-berlini részen közlekednek. A levegő meglepően tiszta, rengeteg a park, a város közepén elterülő hatalmas Tiergarten a főváros tüdeje, sok apró tóval, erdővel, tisztással.

És ami a lényeg: Berlin határozottan olcsó. Ez már akkor kiderül, amikor az ember megveszi az első kebabját 2,3-2,5 euróért, és ráadásul kétszer akkora, mint a pesti körúton kapható névrokona. A boltban a félliteres sör ritkán van egy euró felett, és sok olyan kocsma akad, ahol már másfél euróért meg lehet kapni a Berliner Kindlt. Biciklit nyolc euróért lehet bérelni 24 órára, és a legtöbb szórakozóhelyen öt eurónál nem több a belépő. Európa legnagyobb édesvízi strandjára, a Wannseere négy euró a beugró.

Kánikula a berlini Wannsee-nél Forrás: Németh András

Berlin nem emlegethető egy napon a világturizmus híres európai központjaival, történelmi épületek tekintetében jóval szegényebb, mint Párizs, London, Róma, Bécs vagy akár Budapest, mégis érdemes felkeresni. Félelmetes ütemben fejlődik, a modern építészet rajongói pazar megoldásokkal találkozhatnak. 2006-ban az UNESCO a dizájn fővárosává nyilvánította Berlint.

A városnak nincs egységes központja, nincs főtere. Minden negyednek megvan a maga egyedi karaktere. Nyugat-Berlin inkább a standard német mintához igazodott: rendezett utcakép, üzleti negyed, üvegpaloták, bevásárlóutcák, elegáns kertvárosi részek, takaros családi házak. Kreuzberg természetesen kivétel, meg talán Schöneberg, utóbbi Berlin legnagyobb melegkolóniájának otthona. Charlottenburg, Moabit, Wilmersdorf, Spandau és a többi nyugati kerület azonban bárhol lehetne Németországban.

Berlin lüktető szíve

A titok nyitja keleten van, nem elsősorban a formálisan városközpontnak kinevezett Mittében, hanem mindenekelőtt Prenzlauer Bergben és Friedrichshainban. Ez a két negyed a mai Berlin lüktető szíve, itt laknak a bohémek és a művészek, itt van a legtöbb squat, itt vannak a punkok és az anarchisták klubjai, kocsmái, kultikus törzshelyei, rengeteg vendéglő, szórakozóhely és az alternatív kultúra kiszolgálóegységei, a gót-emós harisnyaüzlettől az Elvis-rajongók fodrászatáig.

Friedrichshainban található a Szimpla Budapest Café, amely a pesti Szimplakert tulajdonosának berlini vállalkozása. Ha éppen gyötörne valakit a honvágy, érdemes betérnie ide (a Boxhagener Platz mellett van), ihat magyar borból készült fröccsöt vagy traubit, a pincérek magyarok, a hangszórókból Kispál vagy éppen Bonanza Banzai szól.

Ebben a két városrészben szinte kizárólag fiatalok laknak, állítólag Prenzlauerben a legmagasabb a gyermekszületés aránya egész Németországban. Rengeteg a park, a kisebb-nagyobb játszótér, előfordulhat, hogy a homokban játszadozó kisgyerekek mellett egy csapat punk sütöget éppen kolbászt gázlángon.

Friedrichshain az anarchisták egyik főhadiszállása. Rengeteg plakát, transzparens hirdeti, miért kell nemet mondani a kapitalizmusra, miért nem szabad elmenni szavazni, és hogyan lehet szakszerűen felborítani és felgyújtani egy rendőrautót. (Ezt a mutatványt a május 1-jei happeningek alkalmával gyakran elő is adják.) A hiedelmekkel ellentétben neonácikat nemigen találunk Berlinben. Kizárólag az északkeleti Lichtenberg negyedben ütöttek tanyát, valószínűleg olyan nagy a baloldali túlsúly a városban, hogy máshol nem lenne sok esélyük letelepedni.

Szélsőbaloldali tüntető mutat be rohamrendőröknek Friedrichshainban Forrás: AFP/Roland Magunia

A városban tombol az NDK-romantika, az úgynevezett „Ostalgie". Minden utcasarkon DDR feliratú pólókat árulnak a régi címerrel, bögréket NDK-zászlóval, Honecker arcképével, de van itt szovjet katona, Stasi-egyenruha, Trabant-modell, Hell Bier – félelmetes.

A kötelező látnivalók

A Brandenburgi kapu egyértelműen kötelező. A túloldalán van a Reichstag felújított épülete az üvegkupolával, de aki be akar menni, hogy felülről meglesse az éppen ülésező Bundestagot, annak jó hosszan sorba kell állnia. Innen a Potsdamer Platz felé indulva a Holokauszt-emlékműhöz jutunk, amely 2006-ra készült el. 2700 különböző magasságú betonoszlop alkotja a bizarr labirintust.

A Potsdamer Platz ultramodern tér, csupa acél és üveg irodaház. Érdemes egy kicsit a Tiergarten hatalmas parkjában bolyongani, ennek szélén magasodik a Győzelmi Oszlop (Siegesaule), valamint Moltke tábornok szobra. Nyugat-Berlin furcsa látványossága a lebombázott, csonkán hagyott Vilmos császár-templom, a világháború mementója.

A kelet-berlini Karl-Marx-Allee-t (igen, még mindig ez a neve) gigantikus épületek szegélyezik, melyek stílusát sztálinbarokknak is szokás nevezni. A Karl-Marx-Allee egyértelműen a szovjet építészeti iskola terméke, a lenyűgöző, megalomán méretek tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy látványos katonai parádék színhelye legyen. Mivel az elképesztően széles út nagy részét parkosították, az összhatás egész kellemes, a Frankfurti kapu pedig impozáns látvány.

A Karl-Marx-Allee a szovjet építészet terméke Forrás: Németh András

Berlin legtörténelmibb terének a Gendarmenmarktot tartják. Itt áll a Német dóm, és a francia hugenották által emelt Francia dóm. A közelben fut a híres Unter den Linden (Hársfák alatt) sugárút, amely végigkísérte a viharos német történelem jó pár eseményét, és elvezet egészen a szintén híres Alexanderplatzig. Az Alexnek is becézett térnek megvan az NDK-s romantikája a világórával meg a Népek Barátsága szökőkúttal, e tér fényképe díszelgett a régi általános iskolás némettankönyv elején.

Itt van a város jelképének számító tévétorony, amely magasabb az Eiffel-toronynál. Ha fel akarunk menni, ki kell várni a sorunkat, odafenn viszont forgó kávézó vár ránk. Híres nevezetesség még a Checkpoint Charlie, a fal idejéből származó ellenőrzőpont, ahol az amerikai szektorból a szovjet zónába lehetett átlépni. Ma is itt áll az eredeti bádogbódé és a négynyelvű felirat: „Figyelem, Ön elhagyja az amerikai zónát!"

Szerintem magyar utazó sehol nem érzi magát annyira otthon Németországban, mint Berlinben. Igazi közép-európai nagyváros, amilyen akár Budapest is lehetne, ha kihasználná lehetőségeit. Egyes becslések szerint Berlinben legalább nyolc-tízezer magyar lakik (honlapjuk is van). Szűkebb körben folytatott közvélemény-kutatásaim szerint a berlini magyarok teljesen odavannak a városért. Egyikük szerint „ez az a hely, ahol nem az számít, honnan jöttél, és van-e pénzed. Ha van stílusod, és elég nyitott vagy, akkor Berlin a te városod." Egy másik berlini magyar így nyilatkozott: „Attól a pillanattól kezdve, hogy betettem a lábam Berlinbe, úgy éreztem, hazajöttem. Itt egy milliomos is betévedhet a punkok romkocsmájába, de egy csóró figurát sem fog senki kihajtani egy elegáns vendéglőből, még akkor se, ha csak vécére akar menni."

Napjaink Berlinje egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a Führer vagy Honecker megálmodta. Az újraegyesített város olyasmit produkált, amire talán senki nem számított: Európa kulturális, művészeti és életmódközpontjává vált, vagy ha úgy tetszik, bulifővárossá. Nincs benne Colosseum, se Tower, se Notre-Dame, se Sagrada Familia, viszont van benne élet. De akkora adag, hogy csak győzzük elviselni.

Korábbi beszámolónk Berlinről itt olvasható.