Most érdemes elutazni Oroszországba

Sylvester Stallone egy orosz vodkareklámon
Sylvester Stallone egy orosz vodkareklámon
Vágólapra másolva!
A rubel zuhanása miatt olcsóbb lett a világ egyik legdrágább városa, de azért Oroszország így sem olcsó célpont.
Vágólapra másolva!

A rubel látványos gyengülése jó hatással lehet az orosz turizmusra, hisz a külföldiek többet kaphatnak a pénzükért, az orosz turisták pedig, hogy többet kapjanak a pénzükért, nem külföldre utaznak, inkább otthon költik el azt. A szakemberek most leginkább attól félnek, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt az ország imidzse annyira megromlott, hogy még a gyengülő rubel sem teszi elég vonzó úti céllá Oroszországot a nyugati turisták körében.

Oroszországba utazva a turisták is érzékelik, hogy az eurójuk vagy a dollárjuk sokkal többet ér az eddigieknél, konkrétan majdnem a dupláját. Év elején egy euró 42-43 rubel volt, most a kamatemelés hatására a lélektani 100-ról visszaerősödött 73-74 környékére.

A moszkvai pénzváltónál azóta már lejjebb ment az euró árfolyama Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Jönnek a kínaiak

A kínai turisták is meghallották a gyengülő rubel hívó szavát, a kínai utazásszervezők a nyári árakhoz képest 40%-kal olcsóbban is ki tudják hozni a moszkvai csoportos utakat. Decemberben a kínai turisták megszállták a moszkvai üzleteket is, ahol most a hazai áraknál jóval olcsóbban tudnak hozzájutni a luxus termékekhez.

A közlekedés olcsóbb

Gorszkij Jaroszlav, az oroszországi utazások specialistájának számító 1000 Út Utazási Iroda vezetője szerint azonban a szállásokkal kapcsolatban nem lehet egyértelmű árcsökkenésről beszélni.„Elképzelhető, hogy vannak értékesítési csatornák, amelyekben realizálódik az árfolyamváltozás, azonban sok mindentől függ, hogy olcsóbban lehet-e szállást foglalni Oroszországban. Az árfolyam állandó változása miatt a szállodák is kivárnak, és igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez. Attól is függ, hogy mikor utazunk és milyen valutában számolunk el a szállodával, bár aki ügyes az interneten való keresésben, az találhat a megszokottnál alacsonyabb árakat."

Bármikor is utazunk azonban, nem árt, ha felkészülünk rá, hogy Moszkva, ha vesztett is már helyezéséből a világ legdrágább városainak listáján, azért még így sem olcsó. Egy jó minőségű három csillagos hotel, metró közelében, fél órás távolságra a Vörös tértől kb. 90 euró/éj két főnek, reggelivel. Az étkezést legolcsóbban a helyi ételeket kínáló önkiszolgáló éttermekben lehet megoldani, kb. 2500-3000 forintért. A közlekedés azonban olcsóbb, mint Budapesten, és egy metrójeggyel korlátlanul lehet utazni, átszállni, amíg el nem hagyja az ember a metró területét.

A moszkvai metró nemcsak olcsó, de szép is Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A türelem vízumot terem

Az oroszországi utazás már az elején kisebb nehézségekbe ütközhet, az országba való beutazáshoz ugyanis vízum szükséges, ehhez pedig meghívólevél és egy voucher is kell, ami igazolja, hogy van foglalt szállásunk. Ha turistaként készülünk Oroszországba, akkor a szállodai helyfoglalás visszaigazolása mellett, a meghívólevél helyett, az oroszországi idegenforgalmi iroda visszajelzését kell beszereznünk, ami igazolja a fogadási készséget. Ennek az okmánynak az érvényességéhez az oroszországi utazási irodának is regisztráltatnia kell magát az orosz külügyminisztérium konzuli szolgálatánál.

A turistavízum ügyintézése általában tíz nap. A szálloda jó esetben segít a papírok beszerezésében, de persze mindezt nem ingyen teszik. Jobban járunk, ha a vízumot egy hazai utazási irodán keresztül intézzük, ahol a nyelvet is beszélik és a vízumigénylés szabályainak bonyolult, apró részletei között is jobban eligazodnak.

Moszkván innen

A Moszkvába repülő fapados, illetve a szentpétervári közvetlen repülőjárat új lendületet adott az utazóknak, így Oroszország is egyre népszerűbb úti cél a magyar utazók között. A két fő célpont, Moszkva és Szentpétervár mellett egyre többen merészkednek az ország távoli vidékeire is, például a Bajkál-tóhoz vagy Szibériába. Márk László, az 1000 Út Utazási Iroda munkatársa azonban a nyelv ismerete nélkül nem javasolja a kiemelt turisztikai célpontokon kívüli utazást, mert ott, orosz nyelvtudás hiányában, nehéz boldogulni.

Turisták sétálnak a moszkvai Vörös téren Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Ha Moszkvát és Szentpétervárt szeretnénk bejárni, a klasszikus nevezetességek mellett érdemes a kevésbé ismert látnivalókat is felkeresni, ajánlja Márk László. „Moszkvában a magyar utasok körében kevésbe ismert Arany Gyűrű városait ajánlanám, melyekre akár több napot is érdemes rászánni, illetve a Moszkvától 60 km-re található Szergiev Poszádot, amit az orosz Vatikánnak is szoktak nevezni."

Az utazási szakember a kevésbé ismert szentpétervári látnivalók közül többek között a nemrég megnyílt Fabergé múzeumot, az ERARTÁ-t, a modern művészet múzeumát ajánlja, de a Néva partján horgonyzó C-189 tengeralattjárót és Szentpétervár környékén található, kevésbé ismert cári rezidenciákat is érdemes bejárni. Arra azonban számítsunk, hogy sok múzeumban többet kell fizetnie a külföldi turistáknak, mint az orosz állampolgároknak, akik kedvezményes árakon vásárolhatnak a belépőket.

A Szent Izsák-székesegyház Szentpéterváron Forrás: Farkas Péter (Origo)

Moszkván túl

Ha a téli időszakban utazunk, Márk László szerint érdemes például Kazanyt, Tatárföld fővárosát vagy Szocsit felkeresni, ahol a kellemes klíma mellett a téli olimpiára épített létesítmények is várják a turistákat.

Aki a repülőnél kalandosabb utazásra vágyna, megpróbálkozhat a vonattal is. A moszkvai Tisza expressz azonban december közepén leállt, így most csak elég nagy kerülővel, átszállással lehet vonattal eljutni Moszkvába. A hatalmas országot bejárhatjuk a normál vasúttal, de ha pénztárcánk engedi, a Transzszibériai Orient Expresszen is utazhatunk, ahol szinte luxus körülmények között, kényelmesen vonatozhatunk, egyenesen Pekingig.

Ne keverjük a vodkát!

A Lonely Planet a praktikus információk mellett néhány érdekes, de mindenképpen hasznos tanáccsal is segíti az Oroszországba készülő utazókat. Ha például egy menő moszkvai klubba készülünk, szerintük nem árt, ha mi is felvesszük a moszkvai stílust, mert a nők magas sarkúban és rövid szoknyában, a férfiak pedig elegáns feketében nagyobb eséllyel jutnak be a felkapott szórakozóhelyekre.

Sylvester Stallone egy orosz vodkareklámon Forrás: Flickr/Cory M. Grenier

Ha már ott vagyunk, a világért se keverjük a vodkát, eszünkbe se jusson vodka-narancsot kérni, mert ettől minden magára valamit is adó orosz ki fog térni a hitéből. Ha kiürült a vodkás üveg ne tegyük fel az asztalra, mert az oroszok szerint ez elviszi a szerencsénket; az üres üvegnek a padlón a helye. És mindenképpen legyen nálunk egy fénymásolat az útlevelünkről és a vízumunkról, arra az esetre, ha az utcán posztoló rendőrök, egy hagyományos vodkázás után, épp minket állítanának meg.

Szentpétervárról korábbi beszámolónkat itt olvashatja.