Női ruhákba bújnak a fiúk a langyos éjszakában

Las Palmas karnevál, Kanári-szigetek, Gran Canaria
Vágólapra másolva!
A Kanári-szigeteken három hétig tart a buli, Las Palmas ilyenkor drag queent is választ.
Vágólapra másolva!

Amikor egy évvel ezelőtt úgy alakult, hogy február közepétől majdnem két hónapot Las Palmasban tölthetek, eszembe sem jutott, hogy épp a karnevál ideje alatt leszek ott. Gran Canarián ráadásul nem aprózzák el ezt az eseményt: kerek három hétig tartanak a különböző utcai rendezvények, versenyek, felvonulások és a bulik.

Hogy milyen fontos a Kanári-szigeteken a karnevál, jól mutatja, hogy itt rendezik a legnagyobbakat Spanyolországon belül (a másikat Santa Cruzban, Tenerife fővárosában, amelyet Európában is a legnagyobbnak mondanak). Las Palmas persze nem akar lemaradni Santa Cruz mögött, hiszen mindenben versenyeznek, még a szigetek fővárosának státuszában is osztoznak.

Már majdnem ötszáz éve tartják

A Las Palmas-i karnevál nemcsak a legnagyobbak között van, hanem a legrégebbiek egyike is. Nem sokkal a sziget gyarmatosítása után, már 1521-ben megtartották az elsőt, de nem spanyolok, hanem genovaiak voltak az úttörők. Mostani formájában csak 1976-ban kelt ismét életre, mert Franco diktatúrája alatt betiltották az utcai karneválokat. 1998 óta nemcsak a karnevál királynőjét, hanem drag queent (női ruhába öltözött férfit) is választanak, ami azóta az esemény egyik jellegzetességévé is vált.

Gálaműsor a Santa Catalina téren Forrás: Gaál Csaba

A bemutatók, fellépések nagy része a Santa Catalina téren történik, de ilyenkor az egész városban érződik a bulihangulat. Az egyik este Las Palmas egyik főutcáját is lezárták, ahol színesre festett, tematikusan feldíszített teherautók vonultak át, a tetejükön hangos zenére táncoló, jelmezes emberekkel.

A kocsmák ilyenkor megerősített üzemben dolgoznak, kis standokkal állnak ki az utcára, és mindenhonnak szól a zene. A bulizáshoz az idő is jó, hiszen ilyenkor, februárban még éjjel sem esik a hőmérséklet 17 fok alá. A helyiek láthatóan élvezik a karneváljukat, és hihetetlen jelmezekben mennek ki az utcákra.

Kitűnnek a tömegből Forrás: Gaál Csaba

Ami viszont feltűnt: a fiúk és a férfiak ilyenkor tömegével öltenek magukra női ruhákat, még ha nem is a saját nemükhöz vonzódnak. Las Palmasban ez is hozzátartozik a karneválhoz.

A rózsaszín pillangók mind fiúk Forrás: Gaál Csaba
A táncosok ruhája Rióban is elmenne Forrás: Gaál Csaba
A járókelők gyakran leállnak velük fotózkodni Forrás: Gaál Csaba
Finom illatok terjengenek a levegőben Forrás: Gaál Csaba
Mindenki az utcán van Forrás: Gaál Csaba
Utcazenészek Forrás: Gaál Csaba
Az ápoló, az arab és a pap - jelmezötletben nincs hiány Forrás: Gaál Csaba
Las Palmas központja esti kivilágításban Forrás: Gaál Csaba
Megérkeznek a kamionok a főutcán, ahol már várja őket a tömeg Forrás: Gaál Csaba
A platókon megy a buli Forrás: Gaál Csaba
Minden teherautó más tematikájú Forrás: Gaál Csaba

A végére pedig bónuszként egy videó a fellépésre készülődő táncosokról és a Santa Catalina tér hangulatáról.