Görögországba megy nyaralni? Erre kell figyelnie

szórakozás, utazás, 5 kevésbé ismert látnivaló Krétán, Kréta
Vágólapra másolva!
Görögország az egyik legnépszerűbb üdülőhely Európában, turisták milliói keresik fel minden évben a főváros régészeti csodáit, vagy az elbűvölő szigetek valamelyikét. A pénzügyi válság és a csőd veszélye miatt azonban rengetegen kérdezik: milyen hatással lehet mindez a tervezett nyaralásukra? A brit The Guardian pontokban gyűjtötte össze, mire kell figyelni, ezekből szemezgetünk.
Vágólapra másolva!

Nem pánikolnak a görögök a pénzügyi válság miatt, a bankautomaták előtt nem állnak hosszú sorok és semmilyen zavargásra nem lehet számítani - mondták el az Origónak helyiek és turisták is. Az azonban kétségtelen, hogy az ország a pénzügyi csőd szélén áll, ami elijesztheti a turistákat. A The Guardian segítségével összeszedtük, mire érdemes figyelni, ha Görögországba utazunk.

Kréta csodáit zavartalanul élvezhetik a turisták. Forrás: Thinkstock

Mennyi pénzt vigyek magammal?

Sokat, és azt is készpénzben. Jobban tesszük, ha mindenre felkészülünk, különösen akkor, ha benzint is akarunk vásárolni, vagy nem fizettük ki előre a szállást. Vigyük magunkkal persze a bank- és hitelkártyánkat is, de mivel elképzelhető, hogy ezeknek a használatát korlátozzák,

jobban járunk a készpénzzel - és arra is ügyeljünk, hogy kis címletekben legyen nálunk,

mert nem biztos, hogy mindenhol vissza tudnak adni.

Tudok majd készpénzt felvenni az automatákból?

Igen és nem. A 60 eurós készpénzfelvételi korlát csak görög bankszámlákra vonatkozik, ezért külföldiként elvileg bármennyi pénzt kivehetünk. Csakhogy számolnunk kell azzal, hogy a pánik miatt kifogy az automatákból a készpénz, amelyikben pedig van, azelőtt órákat kell sorba állni.

A tüntetéseket Athénban tartják, általában a parlament előtti téren Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Tudok bankkártyával fizetni?

A görög és a külföldi bankkártyákat is korlátlanul lehet fizetésre használni, mivel csak a készpénzfelvételt korlátozták.

Tönkreteheti a válság a nyaralásomat?

Egyáltalán nem. A londoni görög nagykövetség közleményt is kiadott, amelyben arról tájékoztatnak, hogy

a korlátozások a külföldi állampolgárokra nem vonatkoznak,

és a szigeteken, valamint az üdülőhelyeken is változatlan a szolgáltatások színvonala. A termékekből és benzinből sincs hiány.

A pénzfelvétel korlátozása csak görög számlákra vonatkozik. Forrás: Thanassis Stavrakis/AP

Belekeveredhetek tüntetésekbe?

Elég valószínűtlen, hacsak nem az athéni parlament előtti téren töltjük a nyaralást, ahol a tüntetések zajlanak.

Biztonságban lesz a pénzem?

Csak annyira, mint bármelyik nyaraláson. Ha nem tartja magánál az összes készpénzt, hanem egy részét beteszi a szálloda széfjébe, nem lehet gond.

Visszamondhatom a nyaralást?

Természetesen megteheti, de csakis a szerződési feltételek szerint. Mivel Görögországban nincs válsághelyzet, csak az utazási iroda, vagy a szálláshely előre meghatározott feltételei alapján mondhatja vissza a foglalását, tehát valamennyi pénzt valószínűleg veszíteni fog.