Bennfentes tippek egy bécsi kirándulásra

bécs
A WUK igazi kulturális találkahely
Vágólapra másolva!
Bécs csupán két és fél óra vonattal vagy autóval Budapesttől, és rengeteg ok miatt érdemes felkeresni. A fő turistaattrakciókról, a Stephansdomról, a Hofburgról vagy a Schönbrunnról minden magyar hallott, a Mariahilferstraßén és a Kärntnerstraßén is sok honfitársunk vásárolt már, de Bécs ennél sokkal többet tud nyújtani. Néhány kevésbé ismert helyszínt, kávézót, látnivalót mutatok most be, amelyek talán azoknak is újdonságot jelentenek, akik gyakran megfordulnak az osztrák fővárosban. 
Vágólapra másolva!

Café Jelinek

Sajnos Bécsben is egyre ritkább az igazán tradicionális kávéház, de szerencsére azért akad néhány, amelyik alig változott az évtizedek vagy akár évszázadok alatt. Személyes kedvencem a Jelinek a Naschmarkt és a Mariahilferstraße között. Fontos, hogy Ausztriában, de különösen

Bécsben a kávékat helyi néven érdemes kérni.

Szóval ne eszpresszót vagy mokkát rendeljünk tejjel, hanem kleiner Braunert (valahogy így: Einen kleinen Braunen, bitte!). Itt tájékozódhatnak a kávéfajták osztrák elnevezéséről.

A Jelinekben érdemes kipróbálni a reggelit Forrás: Bucsky Péter

A Jelinekben különösen remek a reggeli, én leginkább a rántottájukat kedveltem meg. Egy kellemetlenséggel azonban minden osztrák kávézóban, étteremben és kocsmában számolni kell: a tervek szerint

csak 2018-ban tiltják be a cigarettázást a vendéglátóhelyeken.

Ma még szinte mindenütt lehet füstölögni, és sokszor a nemdohányzó asztalok sincsenek rendesen elválasztva a dohányzóktól.

City Bike

A bécsi BuBi már elég régóta működik, és több előnye is van a budapestihez képest. Például, hogy gyakorlatilag ingyen van. Elég a citybikewien.at oldalon regisztrálnunk a hitelkártyánkat egyetlen euróért, és máris ingyen használhatjuk a biciklit, legalábbis fél óráig.

Ha egy euróért regisztrálunk, fél órára ingyen használhatunk egy biciklit Forrás: Bucsky Péter

Museumsquartier

A közismert múzeumkomplexum nemcsak nagyszerű kiállításai miatt népszerű a bécsiek körében, hanem a helyi Erzsébet térként is funkcionál. Nyaranta sok száz fiatal gyűlik össze a kertjében és a szórakozóhelyeken. Itt Bécs lazább arcát ismerhetjük meg.

A Museumsquartier a fiatalok kedvelt találkozóhelye Forrás: Bucsky Péter

Grinzing

Bécsben máig aktív szőlőművelés folyik. Grinzing, ahová a belvárosból – a városháza mellől (Schottentor) induló 38-as villamossal – húsz perc alatt ki lehet érni,

tele van szőlőültetvényekkel és élettel teli borospincékkel.

Elég sok bécsi lakos és turista jár ide, nagyüzemben, de jó minőségben zajlik a vendéglátás, a borok finomak, és a bécsi szelet is rendben van.

Ezért a hangulatért érdemes kivillamosozni a bécsi borvidékre Forrás: Flickr/Dr. Korom János

Leginkább mégis a hangulat miatt éri meg kivillamosozni, hiszen itt a szőlőtőkék tövében iszogathatunk, és kóstolhatjuk a helyi specialitásokat. Persze borozgatás közben az is kiderül, hogy az osztrákoknak – akárcsak a kávékra – a fröccsvariációkra (Spritzer avagy Gespritzter) is sajátos szókincsük van.

A bort pedig nem deciben mérik, hanem negyed (Viertel) és nyolcad (Achtel) literben,

de persze kérhetünk egy egész kancsóval is.

Klein Steiermark im Schweizergarten

Az új főpályaudvar melletti kellemes parkban a legjobb osztrák konyha, a stájer fogásait lehet visszafogott árakon kipróbálni. A stájer vidék népszerűségét csak fokozza, hogy az egyik osztrák nemzeti büszkeség, a tökmagolaj (Kürbiskernöl) hazája.

A táfelspicc, a bécsi szelet, a pörkölt mind-mind a kínálat része.

Ha már a környéken jár valaki, és finom sörökre vágyik, akkor egy cseh bárt ajánlanék, amelyet egy Bécsbe települt cseh programozó nyitott. A néhány asztalos Pivothek a parkkal szemben, a Landstraßer Gürtel és a Hochweggasse sarkán működik.

A Schweizergarten kellemes hely Forrás: Flickr/Von Wollebp

Prater

Mivel Budapesten nincs már vidámpark, gyerekekkel szinte kötelező program. Nem olcsó mulatság, mert itt kapitalizmus van a javából, a játékokat más-más cég és család üzemelteti. A parkban üzemel az egyik legfelkapottabb kerti étterem, a Schweizerhaus.

A negyed évezrede működő intézményben ne a svájci specialitásokat keressük,

hanem az osztrák konyha remekeit, amelyek leginkább a húsról szólnak. A fő specialitás a csülök, amely gigantikus adagban érkezik.

A Prater gyerekkel kötelező program, de felnőttként is élmény Forrás: Bucsky Péter

Metrózás a pusztába

A bécsi kettes metró története megmutatja, hogy azért az osztrákoknál sem működik minden flottul. A kettes metróvonal nem éppen a hatékonyságról szól.

Eredetileg ugyanis villamosalagútnak tervezték,

és csak később építették át metróvonallá. A villamosalagút 1966-ra készült el, Bécs első metróját pedig – a négyes számút – csak 1978-ban nyitották meg.

Gigantikus viadukt vezet az egyelőre lakatlan negyedbe Forrás: Bucsky Péter

A kettes vonalat a foci-Eb miatt a Duna partjáig, majd 2010-ben a mostani végállomásáig, Seestadtig meghosszabbították. Ez lenne a korábbi asperni reptér helyén lévő új városrész központja, csakhogy egyelőre senki nem lakik itt.

A szántóföldek fölött viadukton közlekedő metró teljesen üresen jár ide.

Szürreális élmény a gigantikus építkezés a modern toronyházakkal és irodákkal, amelyek szó szerint fóliasátrak közül nőnek ki.

Flaktürme, vagyis légvédelmi tornyok

Bécs számos parkja közül az Augarten azért is érdekes, mert itt van a második világháborúban (1942 és 1945 között) épült légvédelmi tornyok (Flakturm) egyike. Pontosabban kettő, ugyanis ezeket mindig párban építették.

A két és fél méter vastag vasbeton építményekkel nem nagyon lehet mit kezdeni,

de felrobbantani sem lehet őket a házak közelsége miatt.

Az Augarten Flakturmja Forrás: Bucsky Péter

A Mariahilferstaßéról is ki lehet szúrni egyet, amelyik az Esterházy parkban áll. Ezt ügyesen újrahasznosították,

belül a Haus des Meeres múzeum működik óriási akváriumokkal,

kívül pedig az egész torony egy óriási mászófal. A város egyik legjobb filmeket játszó mozija is itt működik, az Apollo.

Stadtbrauerei Schwarzenberg

A belváros egyik tradicionális sörözője és étterme, ahol helyben készülnek a sörök. Itt betekintést kaphatunk az osztrák sörök világába, amely messze nem csak a világos, pilseni típusokról szól. A jól ismert barna sör (Dunkeles) mellett közkedvelt a G’mischtes (gemischt, azaz kevert).

Ezt bécsi specialitásnak tartják, világos és barna sörök keveréke.

Közkedvelt még a Märzen, azaz márciusi sör, amely lager típusú, és régen hónapokig pincékben tárolták jéggel.

Bár búzasört is sok helyen kapni, de az mégiscsak bajor ital. Igaz, az osztrákok a bajorokat érzik legközelebbi német rokonuknak, Bajorországot sokszor csak a tizedik osztrák szövetségi államnak (Bundesland) nevezik. Az sem zavarja őket ebben, hogy a német tartomány önmagában nagyobb, mint egész Ausztria.

Azt csak csendben jegyzem meg, hogy osztrák barátaim szerint a söröző ma már szlovák tulajdonban van, és az utóbbi alkalmakkor magyar pincérek szolgáltak ki. Igaz, egy tipikus osztrák vendéglátóhely ma már nehezen képzelhető el magyar pincérek nélkül.

Würstelstandok

Sajnos egyre kevesebb működik ma már Bécs ikonikus gyorsétkezdéiből. Helyettük egyre több vietnami tésztás és kebabos nyílik. De minden bécsi sörözés része az utcán elfogyasztott virsli és zsemle. A felhozatal mindenütt nagyon hasonló.

Legnépszerűbb a Bécsben frankfurtinak, Frankfurtban pedig bécsinek hívott virsli,

amelyet mustárral és zsemlével esznek – csak nehogy Brötchent kérjünk, mert itt Semmelnek hívják.

Streetfood bécsi módra Forrás: Bucsky Péter

Közkedvelt még a Debreziner, ráadásul szerintem Bécsben jobb minőségű, mint itthon. Van osztrák specialitás, a Leberkäse, amely leginkább sült párizsira vagy virslire hasonlít. Jó vastag szeletet vágnak belőle a császárzsemlébe, és csak mustárt vagy ketchupot esznek hozzá.

WUK (Werkstätten- und Kulturhaus)

Az A38-as hajó és a Trafó összegyúrva. Szinte mindennap van egy jó helyi vagy nemzetközi koncert, de számos más kulturális programot is kínálnak.

Az egykori mozdonygyár alkotóházként is működik,

a művészek hosszabb-rövidebb ideig itt élhetnek és alkothatnak.

A WUK igazi kulturális találkahely Forrás: wikipédia/Von Wollebp

A konzervatív belváros ellentéte, az egyetemekhez közeli laza és alternatív központ. A közelben a 6-os metró töltésének árkádjai alatt számos felkapott szórakozóhely van, ahol élő koncerteken vehetünk részt, például a Chelsea bárban.

Burgtheater

A németül beszélőknek érdekes lehet egy bécsi színházi előadás. Az osztrákoknál

jóval drágábbak a színházjegyek, mint nálunk,

de a Burgtheaterbe például mindössze 3,5 euróért (1110 Ft) vehetünk állójegyet, és ezzel is szinte biztosan ülőhelyhez jutunk a végén.

A Burgtheaterbe érdemes állójegyet venni Forrás: Bucsky Péter

TOP Kino

A budapesti művészmozikhoz hasonló hely, ahová a jó filmeken túl a társaság és a kávézó vagy söröző kedvéért is sokan beülnek. Egy belvárosi séta alatt is érdemes lehet itt pihenni, egyet kávézni, esténként pedig inkább szórakozóhellyé alakul.

Tel-Aviv Beach

A város egyik legfelkapottabb nyári szórakozóhelye a Duna-csatorna partján. A szomszédos II. kerület a város lepattantabb részének számított, de

ma már egyre több bár nyílik a folyóparton,

és a nyugágyas szórakozóhelyen nehéz helyet találni. Sokan a járdán ücsörögve élvezik a hely atmoszféráját. Jó példa arra, hogyan tudnánk mi is jobban kihasználni a Duna adta lehetőségeket.

A bécsi Duna-parton Tel-Aviv Beach is van Forrás: Flickr/Ran Zwigenberg

A bécsi Kazinczy utca a Bermuda-háromszög, azaz a Bermudadreieck. A Schwedenplatz mögött találjuk, és ugyanúgy külföldi turistákkal és főként fiatalokkal van tele, mint budapesti rokona. Sokszor a kelleténél jobban elszabadul a hangulat, negyven pluszosként már nem nagyon járnék ide.

Még néhány bécsi kuriózum

A második kerület, Leopoldstadt, ahol a második világháborúig a lakosság nagy része zsidó volt, most kezd felkapottabb hely lenni a fiatalok körében. Akkora életet azért ne várjunk, mint az Erzsébetvárosban, de egy-két jó kávézót és szórakozóhelyet lehet találni.

A 2. kerületben a holokausztig rengeteg zsidó élt Forrás: wikipédia

Érdekes élmény kivillamosozni az S45-ös gyorsvasútig. Egyrészt itt sokkal jobban megmaradt az egykori gőzvontatású városi vasút állomásainak képe, mint az U6-os metró vonalán, másrészt remek kilátás nyílik a belvárosra.

Itt tényleg a város mindennapi életébe kaphatunk betekintést.

A Reumannplatzon, az 1-es metró déli végállomásánál főként délszláv bevándorlók élnek, itt egy Naschmarktnál jóval olcsóbb piacon lehet bevásárolni.

Reumannplatz, az 1-es metró déli végállomása Forrás: wikipédia/Invisigoth67

Nem mellesleg itt van a város egyik legfelkapottabb fagyizója, ahol szép időben hosszú sorokban várnak az emberek a hűsítő édességre. Nyáron érdemes kimetrózni a két Duna-ág közti keskeny és nagyon hosszú Donauinselre (Duna-sziget), ahol sportolni és piknikezni szokás.

Végül egy praktikus tanács: magyar utazóként könnyen megszokhatjuk, hogy nem értik, amit mondunk. Ma már olyan sok magyar él Bécsben – a hivatalos adatok szerint húszezer, de a valós szám ennek többszöröse is lehet –, hogy szinte lehetetlen nem belebotlani honfitársainkba.