Vadregényes barangolások

Boldogkőváralja
Vágólapra másolva!
Tömlöc, bástya, öregtorony, sziklába vágott lépcsősor, hegyvállon tekergő nyomvonal, vadregényes táj – lenyűgöző kirándulásokhoz adunk ízelítőt az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek.
Vágólapra másolva!

A fertőrákosi kőfejtő, az egykori mészkőbánya több mozifilm forgatásához kínált impozáns helyszínt... Ma ajándékbolt, kávézó, barlangszínház, nyaranta nagysikerű opera- és színházi előadások és koncertek otthona a Fertő tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A belsejében interaktív témapark mutatja be a kőbánya kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésüket. A látványos, egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető, barlangszerű terekben izgalmas felfedezni a belső járatokat, alagutakat, bejárni a Sziklai Benge Tanösvényt, és felmászni a kőfejtő peremére, ahonnan pompás kilátás nyílik a környékre és a Fertő tóra.

Boldogkőváralja Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Rejtelmekben nincs hiány akkor sem, ha az észak-keleti országrészbe, a világhírű tokaji borvidékre utazunk. A szelíd lankák alkotta, folyókanyarulatok szabdalta, idilli táj híres várai közt tartják számon a Boldogkőváralja község fölött emelkedő Boldogkő várát. Az ovális andezittufa hegy tetején elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár szövevényes története ugyan nehezen követhető, de minden bizonnyal a tatárjárás után épült, IV. Béla király engedélyével, hogy a kassai utat és a Hernád völgyét védje. Királyi adományként, jutalomként, keresztszülői vagy házassági ajándékként többször cserélt gazdát, volt, hogy az esztergomi káptalan, vagy akár a labancok kezére is került. Szolgált költők ihletőjeként, de pénzhamisítás színteréül is. A festői fekvésű vár ma kedvelt kirándulási célpont, nyaranta színvonalas várjátékok színhelye. A várban látható hadtörténeti kiállítás, valamint a Muhi csatát ábrázoló ólomkatona kiállítás több mint 1000 figurával lebilincselő látványosság.

Spartacus-ösvény Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Könnyű gyalogtúrát ígér a Visegrádi-hegység egyik legszebb, különleges hangulatú turistaútja is (13,5 km, kb.4,5 óra). Az eredetileg vadászoknak kialakított, merész vonalvezetésű Spartacus-ösvény Pilisszentlászló és Visegrád között kanyarog. A hegyoldalban kígyózó gyalogúton alig van szintkülönbség, kényelmesen tekergőzik a meredek hegyoldalban, eleinte bükk szálerdőben, néhol sziklák, máshol ligetes részek közt. Egy ponton pedig szétnyílik a völgy, hogy bátran legeltethessük a szemünket a környék hegyein. Később a Duna szalagja is megcsillan a távolban, majd az Apát-kúti-völgy felett vezet az út Visegrád felé.