Mátra - a természetszeretők és a romantikát keresők otthona

Vágólapra másolva!
Magyarország minden évszakban gyönyörű, ám ősszel, mikor a természet ezer színbe öltözteti magát, akkor érdemes a leginkább bebarangolni hazánk csodákat rejtő tájait. Ezúttal a vadregényes Mátrába kalauzolunk titeket.
Vágólapra másolva!

Ha egy tökéletes túraútvonalat keresel, vagy csak megpihennél egy, a hegyvidéken meghúzódó eldugott, romantikus faluban, a Mátra tökéletes választás. Ősszel, mikor a természet ezer színbe öltözteti magát nincs annál nagyobb feltöltődés, mint túrabakancsot húzni és bebarangolni országunk legmagasabb pontját a Kékes-tetőt vagy megcsodálni az Ilona-völgy lélegzetelállító természetes vízesését.

Mátra, az ezerarcú csodavilág

A Mátra a Cserhát és a Bükk-vidék között terül el 900 négyzetkilométeren. A legnépszerűbb hegyvidéki turistacélpontok egyike számos kilátóval, turistaúttal, tanösvénnyel. A Mátra változatos táján áthalad az Országos Kéktúra is. Itt található Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa: az 1014 méteres Kékes és a 965 méteres Galyatető, amelyek kedvelt úticélok. Kihagyhatatlan látnivaló az Ilona-völgy is, ahol hazánk legmagasabb természetes vízesése található. Sástóra is tegyünk egy kirándulást, ugyanis itt látható az ország legmagasabb fekvésű tava.

Ilona-völgy

Magyarország legnagyobb természetes vízesése az Ilona-völgyben található, egy tízméteres, meredek sziklafal hasadékából ömlik alá. Ennél a vízesésnél csupán egyetlen nagyobb található hazánkban, a lillafüredi vízesés. Ez a nem mindennapi látványt nyújtó vízzuhatag kedvelt a túrázók körében, melyet turistaútvonalakon, illetve tanösvényeken keresztül közelíthetünk meg.

Gyöngyös - a Mátra fővárosa

A térség legjelentősebb városa Gyöngyös. Nem csak a hangulatos belvárosa miatt vonzó a turisták számára, de figyelemreméltó egyházi gyűjteménnyel is rendelkezik, valamint itt található a legnagyobb ferences könyvtár, illetve az Orczy-kastély is.
A kastély eredetileg barokk stílusban épült, 1824 körül építették át klasszicista stílusban. A kastélyban működik a Mátra Múzeum, ahol az egyik fő attrakció a mamutcsontváz.

Siroki vár Forrás: Farkas Marton

Siroki vár

Romantikus várromokat is találhatunk a környéken. A Mátra legnagyobb és legjelentősebb várromja a Siroki vár. Festői környezetben, egy meredek, magányos vulkáni csúcson magasodik. A várat a régi feljegyzések először 1267-ben említik. Legrégibb és legősibb területe fennállása óta számos átalakuláson ment át. A 13.századi várépítők kihasználva a hegy adottságait, alagutakat és kisebb-nagyobb helyiségeket véstek a vulkán belsejébe. Ha a környéken járunk, érdemes megcsodálni ezt a századokat átívelő várat. Kényelmes sétával megközelíthetjük.

Kisnánai vár

A Mátra lábánál, egy csendes kis faluban találjuk a Kisnánai várat, amely a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. Ezt a 11. században épült várat a Siroki várral ellentétben nem egy hegytetőn találjuk, hanem a csendes kis falu szívében, Kisnána közepén. Ehhez az épülethez fűződik Móré Legendája is. A kisnánaiak elbeszélése szerint Móré László a török időkben élt itt, nem szívlelte a törököket, ezért rengeteg aranyat rabolt el tőlük, amit később a vár alatt ásott el. Ezek a kincsek sosem kerültek elő.

A hegyvidéken meghúzódó csendes városok és falvak igazi kincsek azok számára, akik a nagyvárosi nyüzsgés elől szeretnének egy kicsit elmenekülni. Akik viszont mégis csempésznének egy kis adrenalint is a kirándulásukba, azoknak a sástói Oxygen Adrenalin Parkot vagy a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisát ajánljuk.

Forrás: TMÜ

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából