Jön az első Etyeki Piknik

szórakozz, Vörösbor és lakoma - Januári programkörkép
Vágólapra másolva!
Hamarosan itt az első Etyeki Piknik, amely a jól megszokott etyeki fesztivált váltja fel. A szervezők reményei szerint az évente négyalkalmassá bővülő rendezvénysorozat a korábbinál meghittebb, de garantáltan színvonalas kikapcsolódást kínál.
Vágólapra másolva!

Disznóvágás, narancsos-konyakos nyúlmáj, kolbászgyúrás, forraltborverseny, boros kenyerek - ilyen és még sok más ínyencségre számíthat mindenki, aki ellátogat az Etyeki Piknikre. Bár egy téli piknik gondolata elsőre szokatlannak tűnhet, de az átalakuló rendezvénysorozatnak éppen az lesz az erőssége, hogy nemcsak egy-két napra ad majd programot a látogatóknak, hanem egész évben folyamatosan. Eddig évente kétszer volt fesztivál Etyeken, mostantól viszont szűkebb területen, de minden évszakban lesz majd egy piknik, így a programkínálat a naptári időszak jellegzetességeihez fog igazodni.

Forrás: MTI/Manek Attila
A Kezes-láboshoz hasonlóan a pikniken is főszerepben lesznek a minőségi borok

Hogy miért alakul át a rendezvény? Tavaly ősszel már tudni lehetett, hogy 2013-ra a jól megszokott etyeki fesztiválok (a Pincefesztivál és a Kezes-lábos) átalakulnak. Nem mintha nem lett volna sikeres a 2003-ban létrejött rendezvény, épp ellenkezőleg, a mintegy 60 ezernyi látogatóval túl is nőtte önmagát a fesztivál. Ahogy Rókusfalvy Pál az [origo]-nak korábban elmondta: a fesztiválnak köszönhetően elérték azt, hogy Etyek felkerült a bortérképre, ám az 5400 hektáron megtartott rendezvényen lehetetlen volt mindig és mindenütt betartatni a magas minőségi követelményeket. Ezért már két éve megszületett benne a továbblépés gondolata, és ennek eredményeképp jött létre az Etyeki Piknik.

A név és a lebonyolítás tehát változik, de a korábbi fesztiválokhoz hasonlóan az új rendezvényeken is a magyar gasztronómia kultúrájának színe-java lesz a főszerepben. És persze a legjobb borok. Az első pikniken a téli időszaknak megfelelően disznóvágással, ehhez kapcsolódó kóstolókkal, sütés-főzéssel, zenei, kulturális és gyermekprogramokkal, kézműves kiállítókkal és borkóstolókkal várják a látogatókat. Tucatnyi pincészet programjai közül lehet majd válogatni. A piknikre készülőknek érdemes tudni, hogy a fesztivál kártyarendszerét a szervezők továbbfejlesztik, ezért az első, január 19-i Etyeki Pikniken készpénzzel lehet majd fizetni.

"A végső cél az, hogy egyszer majd ezekre a piknikekre se legyen már szükség, mert ha valaki gondol egyet, akkor az év bármely napján Etyekre látogathat, hiszen tudja, hogy ott stabil és minőségi gasztronómia és vendéglátás várja" - mondta Rókusfalvy.

A január 19-ei pikniken résztvevő etyeki pincék és vendégborászok

1. Gradowski-birtok
2. Garaguly-birtok és -borpince: Balla Géza Pincészete (Ménes-Arad)
3. Árpás László Sonkamester Pincéje: Szatmári Családi Pincészet (Szigliget), Tiffán Ede és Zsolt Pincészete (Villány)
4. Halmi-pince
5. Zarándok-pince: Karner Gábor Kézműves Borászata (Mátraalja), Losonci Pince (Mátraalja), Szecskő Pince (Mátraalja)
6. Szépvölgyön ÁT-pince: Somlói Vándor Pince (Somló)
7. Kácsor "Kíra" pince: Gál Lajos Pincészete (Eger)
8. Berényi-pince: Kislaki Bormanufaktúra (Dél-Balaton)
9. Debreczeni-pince: Ferenczi Szőlőbirtok (Szekszárd), Maurer Pincészet (Szerémség)
10. Krisán-pince
11. Rókusfalvy-birtok: Pók Tamás Pincéje (Eger), Kiss Gábor Pincészete (Villány)
12. TÉLIKÉK-pince: Centurio Szőlőbirtok - Ludányi Balázs (Gyöngyöstarján)