Megnyílnak Tibet kapui

Potala-palota, Lhásza, Tibet
Vágólapra másolva!
A piaci szereplők egyre jobban értékelik, hogy a kínai kormány sorra olyan döntéseket hoz, melyek a jövőben megkönnyítik az utazást a különleges atmoszférájú, eddig tiltott Tibetbe - adja hírül a Telegraph.
Vágólapra másolva!

Az még nem pontosan világos, mi is az új szabályozás és mivel jár, de az egyértelmű, hogy a tavaly júniusban bevezetett, minden külföldi turistát érintő tiltó rendelkezéseket feloldották. Bár egyedül hivatalosan még egyetlen külföldi sem barangolhatja be Tibetet, a britek például szervezett csoportokban egyre gyakrabban és egyre szabadabban látogatják az országot. Érdekes ugyanakkor, hogy a kínai kormány egyszer már feloldotta azt a törvényt, miszerint csak csoportosan lehet kirándulni Tibetben, de a gyakorlatban ennek még nincs kézzelfogható eredménye.

Forrás: AFP/Photononstop
Forrás: AFP/Photononstop

Minden utazó vágyálma a Pothala-palota Lhászában

"Nagyon fontos a tiltások minél szélesebb körű feloldása, hiszen valamennyi turista számára rendkívül frusztráló volt, hogy a világnak ezt a különlegesen vonzó részét hosszú időn keresztül elzárták előlük. Mindenki ki van éhezve, hogy láthassa a csodálatos tavakat és a hósipkás hegyeket" - mondta Heather Chan kínai utazási szakember.

Valamennyi utazó vágyálma, hogy egyszer eljusson a Tibet szimbólumának számító lhászai Pothala-palotába, a dalai láma egykori otthonába. Miután a kommunista Kína bekebelezte Tibetet, a dalai láma 1959-ben Indiába menekült.

Még ha egyre szabadabban is utazhatunk Tibetbe, a túrákat azért szigorúan ellenőrzik, speciális vízumra van szükség a belépéshez, és minden csoportot egy kormány által kinevezett vezető kísér. A utazási irodák csak kínai cégeken keresztül szervezhetnek utakat a varázslatos Tibetbe.