A világ legbarátságosabb és legutálatosabb helyei

a világ legbarátságosabb és legundokabb városai, Florianopolis
Vágólapra másolva!
Brazil város az élen, de nem Rio az. Bhután nagyon ott van a topon, Amerikát viszont jobb elkerülni. 
Vágólapra másolva!

Egy alig félmilliós brazil város, Florianópolis a világ legbarátságosabb városa a Conde Nast Traveler felmérése szerint. A Brazília déli részén található Santa Catarina állam második legnagyobb települése kimagasló életminőséget nyújt lakóinak: az országban itt a legmagasabb az ENSZ által használt humán fejlettségi index. IT-ipara mellett jelentős bevételi forrása az idegenforgalom, 42 strandja van, és fontos szörfközpontnak számít.

Florianópolis, a világ lebarátságosabb városa Forrás: AFP/Rubens Chaves

Az első tíz legbarátságosabb város között jól szerepel Ausztrália: a második helyezett az országhoz tartozó Tasmánia fővárosa, Hobart, a 6. pedig holtversenyben Margaret River, amely nevével ellentétben egy városka Nyugat-Ausztráliában. Ugyancsak két várossal szerepel a toplistán Bhután, a világ egyik legboldogabb országa, amelyről a nem rég közöltünk kétrészes riportot. Az első tíz közé mindössze egy európai város, az ír Kilkenny tudott bekerülni, ahol minden 250 lakosra jut egy kocsma.

A legbarátságosabb városok
(Forrás: Conde Nast Traveler)
1. Florianopolis, Brazília
2. Hobart, Tasmánia, Ausztrália
3. Timpu, Bhután
4. Queenstown, Új-Zéland
5. Charleston, Dél-Karolina, USA
6. Paro, Bhután
6. Margaret River, Ausztrália
8. Mandalaj, Burma
9. Kilkenny, rország
9. Ubud, Bali, Indonzézia

A legrosszabb híre a Conde Nast Traveler 46 ezer olvasója között egy amerikai városnak, a New Jersey államban lévő Newarknak van. Igazából furcsa a 277 ezres, New York Manhattan kerületétől mindössze 13 kilométerre található városka utolsó helyezése, hiszen a legtöbben csak a repülőterét használják, de az egyik olvasó megjegyzése szerint sok faragatlan ember van ott.

Newark a világ legbarátságtalanabb városa Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Az amerikai városok jelenléte egyébként is feltűnő a barátságtalan városok ranglistáján: az első tízben öt szerepel. Furcsa a pakisztáni Iszlámábád második helyezése is, hiszen az Indulási Oldalnak rendszeresen író Harkányi Árpád nagyon pozitív beszámolót küldött ott töltött karácsonyukról. Európai város viszont nem szerepel a legundokabb top 10-ben.

A legbarátságtalanabb városok
(Forrás: Conde Nast Traveler)
1. Newark, New Jersey, USA
2. Iszlámábád, Pakisztán
3. Oakland, Kalifornia, USA
4. Luanda, Angola
5. Kuvaitváros, Kuvait
6. Lome, Togo
7. New Haven, Connecticut, USA
8. Detroit, Michigan, USA
9. Atlantic City, New Jersey, USA
10. Tanger, Marokkó

A Conde Nast Traveler listájának furcsaságaira magyarázat lehet, hogy olvasói vélhetően többségében amerikaiak. A TripAdvisor tavaly év végén tette közzé némiképp hasonló listáját, amely reprezentatívabb mintavételen alapul. A 75 ezer felhasználó véleményét tükröző lista élén a mexikói üdülőváros, Cancún áll, ahol a helyiek a legbarátságosabbak. A Yucatán félszigeten található maja riviéra 850 ezer lakosú központjában sok amerikai turista is megfordul, de nem szerepel a Conde Nast Traveler első húsz helyezettje között. Ahogy a TripAdvisor második és harmadik helyzettje, Tokió és Lisszabon sem.

A TripAdvisor felhasználói szerint a mexikói Cancún a legbarátságosabb Forrás: AFP/Guido Alberto Rossi

A legkevésbé barátságos helyiek a TripAdvisor felmérése szerint Moszkvában fogadják az oda látogatókat. Oroszország fővárosa a Conde Nast Traveler rangsorában is szerepel, ott a 16. helyen, ám London és Hongkong – a TripAdvisor második és harmadik helyezettje – nincs rajta a mostani húszas toplistán. Azt ugyanakkor a Conde Nast Traveler is elismeri, hogy a barátságtalan szót nehéz definiálni, és számos olvasó olyan bosszúságokat is ide sorol, amelyekhez az ott élő embereknek semmi közük.

Moszkva mindkét rangsorban barátságtalan város Forrás: AFP/Peorusse Bruno