Kokainozott a halált okozó gondolás

Velence, gondola, turistákat szállító gondola
Vágólapra másolva!
Kokainra és hasisra is pozitív eredményt hozott annak a velencei gondolásnak a vér- és vizelettesztje, aki a feltételezések szerint egy hete egy német turista halálát okozta.
Vágólapra másolva!

A gondolában az evezősön kívül a német férfi a feleségével és három gyermekével ült, amikor a Rialto-híd közelében összeütközött egy éppen manőverező vaporettóval (motoros vízibusz). Az ütközés következtében mindenki a vízbe esett. A német férfi halálát az okozta, hogy beszorult a hosszú testű csónak és a motoros hajó közé. Hároméves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett az arcán.

Turistákat szállító gondola Velencében Forrás: AFP/Gardel Bertrand

A baleset a Canal Grandén, Velence vízi főútján történt, amely négy kilométer hosszú, 50-70 méter széles, és körülbelül 5 méter mély. Ennek a vízi "országútnak" a fő közlekedési eszközei a vaporetto nevű motoros kishajók, amelyek menetrend szerint közlekednek. A csatorna két oldalán sorjázó paloták a XI–XVIII században épültek, évszázadok óta romantikus látványt nyújtva a világ minden tájáról érkező turisták számára.

A rendőrség szóvivője szerint további vizsgálatok szükségesek annak meghatározására, hogy pontosan mennyi kábítószer volt a gondolás szervezetében, és hogy ez befolyásolhatta-e a csónak biztonságos irányításában. Rajta kívül három másik személyre terjed ki a nyomozás, akinek közük lehetett a balesethez – írja a Skift.

A vízi forgalom egyre inkább motorizálttá vált az utóbbi időben, és ez megnehezítette a gondolások helyzetét, egyre óvatosabban kell haladniuk a lagúnában. A baleset után Velence polgármestere azonnal szakértőket kért fel annak vizsgálatára, hogyan lehetne kezelni a torlódásokat.

Megszondáztatják a gondolásokat is

Nemcsak a nagy forgalom, de a gondolások viselkedése is egyre nagyobb gondot okoz Velencében. Nicola Falconi, a gondolásokat tömörítő szervezet elnöke júliusban jelentette be, hogy ugyanolyan kötelező kábítószer- és alkoholtesztnek vetnék alá a szövetség 400 tagját, mint a vaporetto hajók vezetőit vagy a szárazföldi sofőröket. A teszt bevezetését még a velencei önkormányzatnak is meg kell szavaznia.

Velence lakosai és a turisták is jelezték már, hogy a Canal Grande csatornáin dolgozó gondolások közül nem egy a munkájához és a városhoz is méltatlan magatartást tanúsított. Ezt bizonyította az Il Gazzettino helyi napilap által megírt eset, amikor két gondolás tréfából alsónadrágra vetkőztette egyik társát, és az erről készült felvételt az internetre is feltette.