Megmutatja titkait a Rosslyn-kápolna

Rosslyn Chapel, A Rosslyn-kápolna, a skóciai Roslin közelében
Vágólapra másolva!
Tizenhat évig tartott A Da Vinci-kódból ismert misztikus épület felújítása. Az állványokat elbontották, így ismét megtekinthetők a templomos és szabadkőműves jelképekben bővelkedő kőfaragások.
Vágólapra másolva!

A skóciai Edinburghtól egyórányi autóútra lévő Rosslyn-kápolna a világ egyik legmisztikusabb helye. Már azelőtt kedvelt témája volt az összeesküvés-elméletek gyártónak, hogy Dan Brown 2004-ben megírta volna A Da Vinci-kód című bestsellerét, amelyben a főszereplők ott keresik a Szent Grált, de nem találják.

Forrás: Flickr/Ray Alex

A Roslin közelében álló Rosslyn-kápolnát a XV. század közepén alapította William St Clair (a család neve később Sinclairre módosult). Halálával együtt az építkezések is leálltak, így a tervezett nagytemplom nem készült el. A kápolna neve skót gael nyelvjárásban a generációk tudását vagy ősi tudást is jelenthet.

Az épület szobrai, díszítése bővelkedik a templomos és a szabadkőműves jelképekben. Ez nem véletlen, hiszen a St Clair-család 1630-ban a szabadkőműves Skót Nagypáholy élére került, tagjai közül gyakran kerültek ki nagymesterek.

Mivel a nedvesség miatt a kápolna kőfaragásai erodálódtak, a tulajdonos Sinclair-család 1997-ben alapos felújításba kezdett, amely most ért véget – írja a BBC. A munkálatok során vízbiztossá tették a tetőszerkezetet és helyreállították a szobrokat. Mostanra minden állványt eltávolítottak, így a közönség 16 év óta először látogathatja szabadon az épületet.

Forrás: AFP/Jim Watson

A Da Vinci-kód megjelenése óta a Rosslyn-kápolna rendkívül népszerűvé vált a turisták körében. A belépő 9 fontba kerül, de fényképezni tilos az épületen belül.