Fékszárny nélkül landolt a Ryanair pilótája

Ryanair légitársaság, fapados, repülőgép, Boeing 737-800 típusú repülőgépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Vágólapra másolva!
Az ír légitársaság repülőgépe a spanyolországi Alicantéből érkezett az írországi Shannonba, a leszállás sikeres volt.
Vágólapra másolva!

A Ryanair Boeing 737-800-as gépe épp Shannon repülőterét közelítette meg pénteken, amikor ereszkedés közben a személyzet várakozást kért a légi irányítóktól, hogy ellenőrizze a fékszárnyak működését. A fékszárny olyan mozgatható felület a repülőgép szárnyainak kilépő élein, amely kiengedési fokozataitól függően egyre jobban növeli a szárnyak légellenállását, így csökkenti a repülési sebességet. (Fontos szerepe van a felszálláskor is, mert növeli a szárny felhajtóerejét).

A földi légiirányítók 4 ezer láb (1220 méter) magasságban engedélyezték a várakozást. Húsz perc után azonban a pilóták közölték, hogy fékszárny nélkül fognak leszállni, de nem lesz probléma. A repülő végül a normálisnál lényegesen nagyobb sebességgel ért földet, de biztonságosan megállt, és tovább gurult a megállóhely felé.

Az Aviation Heraldon megjelent hír kommentelői közül többen megdicsérték a pilótát a teljesítményéért. Ráadásul a gép még így is kilenc perccel a tervezett időpont előtt érkezett Shannon repülőterére.