Lépés a nagy semmibe

üveg kilátó, Mont-Blanc, alpok, Chamonix-völgy
Kilátás az üveg kilátóból
Vágólapra másolva!
A 3842 méter magasan épített francia üvegkilátót szombaton nyitják meg.
Vágólapra másolva!

A hegyi kalandok általában nem akkor emelik meg a pulzust, ha egy helyben állunk. Ez alól azonban kivétel a Pas dans le Vide, azaz a Lépés az ürességbe névre elkeresztelt üvegdoboz-kilátó, amelyet három évig tartó építés után a hétvégén nyitnak meg a nagyközönség előtt.

Munkások végzik az utolsó simításokat az üvegkilátón (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: La Compagnie du Mont-Blanc

A kilátó 3842 méter magasan található a Mont Blanc hegytömbjében, az Aiguille du Midi csúcson, és két felvonóval lehet elérni. Szédítő látvány nyílik róla az egy kilométerrel lejjebb lévő Chamonix-völgyre, valamint a Mont Blanc-ra, amely 4810 méterével az Európai Unió legmagasabb hegye.

A kilátószoba akár 220 kilométer/órás szélnek és 60 Celsius fokos hőmérséklet-különbségnek is ellen tud állni. A padlót három réteg, egyenként 12 milliméter vastag edzett üveglemez alkotja.

Helikopteres felvétel a kilátóról:

Magyarországhoz közelebb is akad hasonló látványosság. A nyáron adták át Ausztria legmagasabb függőhídját a Dachstein-gleccsernél, amely egy páratlan kilátóra vezet. Erről korábbi cikkünket itt olvashatja.