Nem drága a reptéri taxi

főtaxi, liszt ferenc repülőtér, ferihegy, taxi, parkolás
Vágólapra másolva!
Bár tavaly szeptembertől jelentősen nőtt a fuvardíj azoknak, akik taxival utaznak a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a belvárosba, ez még mindig nem nevezhető magasnak nemzetközi összehasonlításban.
Vágólapra másolva!

A CheapFlights nevű repülőjegy-foglaló oldal most közzétett felméréséből kiderül, hogy a 27 vizsgált főváros közül a berlini Tegel repülőtérről a legdrágább bejutni a belvárosba: egy kilométer 3,5 dollárba kerül (794 forint). A legolcsóbb egy kilométerre vetítve Buenos Aires, ott ez a tarifa mindössze 30 cent (68 forint).

Abszolút értékben a legtöbbet, 214,53 dollárt (48 610 forint) Tokióban kell leperkálni egy reptéri fuvarért, ebben azonban a magas tarifa mellett a nagy, 76,3 kilométeres távolság is szerepet játszik, amelyet 70 perc alatt tesz meg a taxi. A másik véglet Új-Delhi, ahol a 14,3 kilométeres távra mindössze 8,67 dollárt (1960 forint) kell fizetni, ezt a távot egyébként 24 perc alatt teszi meg az autó.

Az összeállítás erőssége, hogy a számbeli információk mellett szöveges tippeket is ad az egyes városokhoz (például Londonban 10-15 százalékkal többet kell fizetni, ha kártyával teszi ezt az ember, vagy a mexikói Cancúnban érdemes előre megegyezni az árban). Hátránya ugyanakkor, hogy viszonylag kevés várost von be a vizsgálatba (Európában például mindössze hetet, ráadásul Moszkva kivételével egy kelet-európai fővárost sem).

Az eltérő módszertan miatt nehéz pontos becslést adni arra, hogy a budapesti reptéri taxik drágák-e, vagy sem. Egy tavaly áprilisi felmérés alapján olcsónak számított a magyar főváros, szeptemberben azonban új taxirendelet lépett hatályba, amely megtiltotta a fix díjas fuvarokat, így jelentősen drágult az ilyen transzfer. A Budapest Airport honlapján lévő információ és saját számításaink szerint is egy átlagos belvárosi fuvar nagyjából 6500 forintból hozható ki (ez a távolság mellett függ a közlekedési viszonyoktól és a várakozási időtől is). Ha ezt elosztjuk 20 kilométerrel, az 325 forintot ad ki, ami 1,4-1,5 dollárnak felel meg. Ez nyugat-európai összehasonlításban olcsónak számít, de drágább, mint Moszkvában.

A képet tovább árnyalja, hogy a tiltás ellenére továbbra is léteznek más formában, de fix díjjal működő társaságok, amelyekkel olcsóbban lehet megoldani a reptéri fuvart. Ezeket azonban többnyire nem a reptérre érkező külföldi utasok veszik igénybe.