Elegük lett a bunkó kínaiakból

Chiang Mai, Csiangmaj
This handout photo released by the Asian Tour on March 26, 2013 shows Thongchai Jaidee of Thailand praying at the Wat Phrathat Doi Sutep temple ahead of the Chiang Mai Golf Classic. The USD 750,000 Asian Tour event will be played at the Alpine Golf Resort from March 28 to 31. AFP PHOTO / Asian Tour / Khalid Redza -----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Asian Tour / Khalid Redza" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A thaiföldi Csiangmajt valósággal elárasztották a turisták egy kínai filmsiker nyomán.
Vágólapra másolva!

A legtöbb országban örülnek a kínai turistáknak, akik 2012-ben – megelőzve az amerikaiakat és a németeket is – a legtöbbet költöttek a világon. Nem így Csiangmajban, a Thaiföld északnyugati részén, Bangkoktól 700 kilométerre található történelmi városban, ahol egyre erősödik az ellenérzés velük szemben – írja a Daily Mail.

A kínai turisták áradatát egy 2012-ben készült kínai filmvígjáték indította el, amely minden idők legnagyobb kasszasikerének bizonyult a hatalmas országban. A 200 millió dollárt hozó Elveszve Thaiföldön című film két üzletemberről szól, akik a főnöküket keresik Thaiföldön, miközben találkoznak egy turistával, aki fel akarja fedezni az országot. A film előzetese itt látható.

Mivel a történetet egy része a csiangmaji egyetem kampuszán játszódik, most zarándokok ezrei akarják lefényképezni ott magukat. A turistaáradat olyan erőssé vált, hogy az egyik legnevesebb thaiföldi egyetemnek biztonsági előírásokat kellett bevezetnie. A zabolátlan kínaiak ugyanis besurrantak az osztálytermekbe, rendetlenséget hagytak a büfében, és még sátrakat is felvertek a kampusz tava mellett. A látogatók most csak csoportosan mehetnek be egyetlen kapun keresztül, ahol kínaiul beszélő önkéntesek kérik ez az útlevelüket, és csak erre fenntartott járműveken járhatják körbe az egyetemet.

Nemcsak az egyetem nézi rossza szemmel a kínaiak áradatát, hanem Csiangmaj lakóinak 80 százaléka is. Szerintük a Kínából érkező turisták hangosak, bunkók és kulturálisan tájékozatlanok. Többen köpködnek, szemetelnek, befurakodnak a sorba, megsértik a közlekedési szabályokat, és megengedik gyermekeiknek, hogy nyilvános medencékben könnyítsenek magukon. Néhány étteremtulajdonos arra panaszkodott, a kínaiak megpakolt szatyrokkal távoznak a svédasztaltól. Nagy felháborodást váltott ki egy interneten megjelent fotó is, amelyen egy turista a történelmi várárokban végezte el a nagydolgát.

A kínaiak faragatlan viselkedése már korábban is sok problémát okozott. A kínai hatóságok ezért a közelmúltban egy illemkódexet adtak ki, amelyet a külföldre látogatóknak be kell tartaniuk (erről itt olvashat).