Nemi diszkriminációval vádolják az izraeli légitársaságot

El Al Boeing 747 Tel-Aviv Ben Gurion repülőtér
Vágólapra másolva!
Az ultraortodox férfiak rendszeresen megalázó helyzetbe hozzák a nő utasokat.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az izraeli El Al légitársaságra amiatt, hogy a nő utasok rendszeresen megalázó helyzetbe kerülnek a járatain. A jelenség azután kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy egy New Yorkból Tel-Avivba tartó gép amiatt késett, mert ultraortodox haredi férfiak megtagadták, hogy nők mellé üljenek. A haredi zsidóknál ugyanis szigorú előírás van a nemi szegregációra. Miután a férfiak hiába kérték, hogy más utasokkal cseréljenek helyet, a folyosón állva maradtak, káoszt okozva a repülőn – számol be a Travel Mole.

Az El Al Boeing 747-es gépe a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren Forrás: AFP/Jack Guez

Az eset után Sharon Shapiro, egy chicagói blogger aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy követleje a légitársaságtól az ilyen zaklatások befejezését. A petíció szerint az El Alnak üléssorokat kellene elkülönítenie, ahová az erre igényt tartó utasok plusz díjért helyet foglalhatnának, így nem zavarnák a többi utast a felszállás előtt.

„Ha egy utas nyílt faji vagy vallási diszkriminációt tanúsítana egy másik utassal vagy egy légiutas-kísérővel szemben, azonnal leszállítanák a gépről. Miért engedi akkor az El Al a nők elleni nemi diszkriminációt, és miért hagyja, hogy a női utasokat zaklassák és megalázzák azért, hogy a kifizetett ülésüket másikra cseréljék?" – teszi fel a kérdést a petíció.

Nem elszigetelt eset

Elana Sztokman, a Zsidó Ortodox Feminista Szövetség elnöke, aki maga is gyakran utazik az El Allal, úgy véli, ez nem egy elszigetelt incidens volt. „Ha valaki utazott már El Allal, az tapasztalta ezt" – nyilatkozta.

A légitársaság közleményében jelezte, hogy mérlegeli a panaszokat. „Az El Al mindent megtesz azért, hogy az utasai mindig a lehető legjobb szolgáltatást kapják. Megvizsgálja a panaszokat, és ha néhány utasról kiderül, hogy nem az előírásoknak megfelelően viselkedett, akkor megvizsgálja, milyen további lépéseket tehet."