Kilátó nyílt a Börzsöny legmagasabb pontján

Csóványosi Kilátó
Vágólapra másolva!
Jó időben a Magas-Tátra vonulatai is látszanak a Csóványosról, mostantól 22,6 méterrel magasabbról.
Vágólapra másolva!

A Csóványos 938,2 méter magasságával a Börzsöny legmagasabb, és Magyarország 20. legmagasabb hegycsúcsa. A csúcskönyvbe évente legalább 3 ezer látogató ír bejegyzést. A Diósjenői Erdei Szabadidőparkból vezetett már túraút a Csóványosra, az itt található geodéziai mérőtorony azonban nem volt alkalmas turistakilátónak. Most egy környezetbe illő külsővel öltöztették fel a betontornyot 85 millió forintból, uniós forrás segítségével.

A Csóványosi Kilátó Forrás: Drexler Szilard

A toronyban eredetileg öt közbenső acél födém volt. Közlekedni hat, egyenként 12 betonacél fokból álló létrán lehetett. A kilátó alapját a geodéziai mérőtorony biztosítja. A meglévő építmény köré, annak a tájba illesztését is segítve, acél oszlopokon álló, négyszintes kilátó épült. A legfelső szinten az úgynevezett emelőmagasság 22,61 méteres, tehát a közvetlen környezet talajszintjénél ennyivel áll magasabban a látogató. A kilátószintekre újonnan épített acél csigalépcső vezet. A lépcsőfokok száma 133.

Amerre a szem ellát

A Csóványosról a csúcson állva a körpanoráma horizontja körülbelül 117 km. A távolabbi tárgyakat akkor láthatjuk, ha a horizont fölé emelkednek. Így - jó idő esetén - látszanak akár a Magas-Tátra vonulatai is. A látómező területe csaknem 43 ezer négyzetkilométer.

Messzire el lehet látni Forrás: Drexler Szilard

A Csóványosi Kilátó megépítése csak egyik volt az Ipoly Erdő Zrt. projektjeiből, amely több mint 358 millió forint uniós támogatás segítségével már meglévő és új látványosságokat fejlesztett. A beruházással, amely a nyugat-nógrádi Katalinpusztától Diósjenőn át Somoskőig tart, folytatni, bővíteni kívánják a természetjáró turizmus lehetőségeit.

Élménypark, kerti vasút, állasimogató

Katalinpusztán egy új élményparkot, egy kerti vasutat, egy Nógrádot bemutató térgrafikát, egy mini-kilátót és egy kötélpiramist is létrehoztak. Honton és Nagyorosziban turistaszállásokat újítottak fel. A Somoskői vadasparkot pedig a kulturált vendégfogadást biztosító infrastrukturális feltételekkel, valamint a tájékozódást, információszerzést, hosszabb tartózkodást lehetővé tevő szolgáltatásokkal bővítették. Fogadó épület, közösségi és kiállító tér, információs helyiség, elsősegély hellyel, mosdók (akadálymentesített is), takarmány tárolására alkalmas gazdasági épület, valamint a gyermekes családok, diákok számára kisállat-simogató is szerepelnek a megvalósítandó tervek között.

A Csóványosi Kilátó Forrás: Drexler Szilard

A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről itt lehet tájékozódni.