Ne nézze meg ezt a videót!

Leszállás a ködben a dublini repülőtéren
Vágólapra másolva!
Különben nem akar többé repülőre szállni. Leszállás ködben a dublini repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Ködös időben leszállni egy repülővel ma már nem tartozik a megoldhatatlan feladatok közé. Az alábbi videón a pilótafülkéből láthatjuk, milyen az, amikor a semmiből előtűnik a leszállópálya Dublinban. A manőverben természetesen robotpilóta segít, amely az ILS segítségével rávezeti a repülőt a pályára.

A videó 3:20 körül kezd érdekessé válni.

A videón feltűnő angol szakkifejezések:

  • ILS: Instrument Landing System, azaz műszeres leszállító rendszer. Az ILS a megfelelő műszerekkel felszerelt repülőgépek pilótái számára nyújt segítséget a leszállópálya helyes megközelítésében és a pontos leszállás kivitelezésében. Egyik alkotóeleme a földi telepítésű jeladókból, míg a másik komponense a repülőgépekre telepített ILS-vevőből, jelkiértékelő és kijelző berendezésekből áll.
  • Nm: nautical miles, azaz tengeri mérföld. A repülésben is ezt használják. Egy tengeri mérföld 1852 méter.
  • AGL: above ground level, azaz földfelszín feletti magasság.
  • Decision height: döntési magasság. Ez az a magasság, ahol a pilótának már vizuálisan is látnia kell a pályát, hogy folytathassa a leszállást. Ez alapján kell döntenie, hogy folytatja vagy megszakítja.
  • CAVOK: ceiling and visibility OK, szó szerint a plafon és a láthatóság rendben. Azt jelenti, hogy az adott reptérmagasság felett 5000 lábig nincs jelentős felhőzet, a látótávolság 10 kilométer felett van, tornyos gomolyfelhő és zivatarfelhő nincs jelen, jelentős változás nem várható.