Ingyen ad valamit a Ryanair

Új üzleti modell a Ryanairnél, Michael O'Leary a cég vezetője, fapados légitársaság, repülés
Ryanair CEO Michael O'Leary poses for photographers during a press conference at Maastricht-Aachen Airport on January 16, 2013. Dutch television station KRO, in their program Reporter, said Ryanair aircrafts do not refuel enough gasoline. Ryanair will thereby bring the flight crew and passengers in great danger, as a consequence. According to O'Leary, this is a lie and he will take legal action against the KRO. ANP JERRY LAMPEN netherlands out - belgium out
Vágólapra másolva!
Az utasok tévéshowkat és filmeket nézhetnek majd a mobiljukon, a reklámok után.
Vágólapra másolva!

Új szolgáltatással rukkol elő hamarosan Európa legnagyobb légitársasága. A Ryanair már nyártól elkezdi tesztelni néhány dublini járatán azt, hogy az utasok a mobil eszközeiken a fedélzeti wifin keresztül sugárzott filmeket és előre rögzített tévéműsorokat nézhetnek. Ha a szolgáltatást jól fogadják, akkor azt 2016-tól a több mint 300 gépből álló teljes flottára kiterjesztik.

John Hurley technológiai igazgató a Telegraphnak azt mondta, hogy az utasoknak egy fillért sem kell fizetniük a filmekért, csak meg kell nézniük előtte néhány reklámot. A szolgáltatással elsősorban azokat célozzák meg, akik két-három óránál hosszabb menetidejű járatokon repülnek.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary eddig nem a nagyvonalúságáról volt híres Forrás: AFP/Jerry Lampen

Az internetet viszont továbbra sem lehet majd elérni a fedélzeti wifin keresztül. Az ír fapados légitársaság ugyan korábban többször kacérkodott az ötlettel, de az igazgató most lehűtötte a várakozásokat. Ehhez ugyanis olyan eszközt kellene szerelni a repülőgépekre, amely a légellenálás miatt 2 százalékkal növelné a fogyasztást, ez pedig 20 millió euró extra kiadást jelentene Hurley szerint.

Az ingyen filmek kínálata így is komoly változásnak tekinthető a Ryanairtől, amely általában minden szolgáltatásáért a külön pénzt kért. Egy emlékezetes ötlet volt például korábban a vécéhasználat fizetőssé tétele, ez azonban szerencsére nem valósult meg azóta sem.