Ismét szigetet csinálnak a csodavárosból

Mont St. Michel
Vágólapra másolva!
Elbontják a Mont-Saint-Michelbe vezető 135 éves bekötőutat, nyártól csak híd vezet a sziklára.
Vágólapra másolva!

A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla, 1 kilométerre Franciaország normandiai partjaitól. A sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára.

Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik.

1300 éves kolostor

A legendák szerint 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Miután St. Aubert püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. A kolostor első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

Forrás: AFP/Mychele Daniau

Mont-Saint-Michel szigete 933-től, amikor a normannok elfoglalták a Cotentin félszigetet, stratégiai jelentőséget kapott, és az ezt követő évszázadokban a kolostor építését a normann építészet stílusjegyei határozzák meg.

Forrás: Flickr/Dennis Jarvis

A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át, amely 1863-ig működött. A francia kulturális élet vezető egyéniségei, közöttük például Victor Hugo már 1836-ban kampányt indítottak a sziget és a kolostor műemlékké nyilvánításáért. A mozgalom 1874-ben érte el célját.

Forrás: Flickr/A Guy Taking Pictures

1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát, és ezzel megszűnt szigetnek lenni. 2006-ban azonban a francia kormány bejelentette, hogy 164 millió euróért ismét visszaállítja a francia nevezetesség tengeri jellegét.

Ismét sziget lesz belőle

2009-ben egy olyan duzzasztógátat építettek a Couesnon folyóra, amely megtartja annak vizét és dagály idején a tengervizet, majd kiereszti azt, biztosítva a vízutánpótlást Mont-Saint-Michel köré.

Forrás: Flickr/Fabrizio Sciami

A bekötőút melletti autóparkolót felszámolták, és a kontinensre költöztették, ahonnan gyalog vagy kisbusszal érhetik el a szigetet a turisták. Tavaly nyáron megnyílt egy új, ívelt híd, amely 2015 nyarától felváltja a bekötőutat. A projekt utolsó elemenként ugyanis már elkezdték bontani a 135 éves utat is. Ha ezzel végeznek, Mont-Saint-Michel ismét árapálysziget lesz.

Forrás: Wikipedia/Mathias Neveling

A francia csodasziget egyébként igen népszerű a turisták körében. Míg az Independent írása szerint a szigeten az állandó lakosok száma mindössze 43, akiknek a fele szerzetes, egy nyári napon akár 9 ezren is taposhatják az ódon hangulatú utcák kövét.

Forrás: Wikipedia/Moustachioed Womanizer
Forrás: AFP/Mychele Daniau
Forrás: AFP/Laurent Pechberty
Forrás: AFP/Mychele Daniau