Tízet mutatunk a világ legszebb templomaiból

Veszprém megyei látnivalók
Vágólapra másolva!
Húsvétkor sokan látogatnak el a templomokba, néhányan pedig különleges épületben ünnepelhetik Jézus feltámadását. Ezek közül mutatunk most tízet, hozzátéve, hogy természetesen sok másik is felkerülhetett volna a listára.
Vágólapra másolva!

Las Lajas katedrális, Kolumbia

Forrás: AFP/Luis Robayo

A gótikus stílusú templomot 1916 és 1945 között építették hídra, amely 50 méter magasan vezet át egy kanyon felett (a templom teteje 100 méterre van a kanyon aljától). A különös elhelyezkedés oka, hogy a 18. században Szűz Mária megjelent itt egy viharban egy nőnek és a süketnéma lányának. A katedrális zarándokhellyé vált.

A borgundi fatemplom, Norvégia

Forrás: hemis.fr/Rabouan-Fiori

A több mint ezer középkori keresztény norvég fatemplomból mára már csak 28 maradt ránk eredeti állapotában. A borgundi templom a heddali mellett a legrégebbi ilyen templom. A fatemplomot először 1342-ben említették írásos forrásokban, valószínűleg azonban a 12. század végén épülhetett.

Magasságos Miasszonyunk-kápolna, Franciaország

Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A Szűz Máriának szentelt katolikus zarándoktemplom a francia Ronchamp községben, Belfort közelében található. Az 1950 és 1955 között a francia-svájci építész Le Corbusier tervei alapján felépült templom a modern építészet talán leghíresebb alkotása. A benne található számos vizuális metafora, térfelosztásának gazdagsága, valamint példaértékűsége miatt a modern építészet ikonja.

Hallgrímskirkja, Izland

Forrás: AFP/Marcel Mochet

A reykjavíki evangélikus templom a maga 74,5 méterével a legmagasabb épület Izlandon. A templomot Hallgrímur Péturssonról nevezték el, aki leginkább egyházi énekeiről ismert evangélikus lelkész és izlandi költő volt. A templom építése 1948-ban kezdődött, és 1986-ban fejeződött be. Mivel a város közepén található, egész Reykjavíkból jól látható, és a város egyik legismertebb jelképe lett.

Szent Kápolna, Franciaország

Forrás: AFP/Loic Venance

A Sainte-Chapelle egy világhírű, gótikus stílusú, 13. századi imahely Párizsban, a Cité-szigeten, a Notre-Dame székesegyház és a Conciergerie közelében, az Igazságügyi Palota épületkomplexum udvarán. Az egyhajós kápolna két különlegessége miatt híres. Az egyik a kétszintes megoldás, amelyre igen kevés példát találunk a középkori templomépítészetben. A másik a felső kápolna hatalmas rózsaablaka és 15 hatalmas, színesüveg-táblája.

A Megváltó arcának színeváltozása templom, Oroszország

Forrás: hemis.fr/Wysocki Pawel

Az oroszországi Onyega tó kisebb-nagyobb szigeteinek száma meghaladja az 1650-et, de közülük legismertebb Kizsi szigete, melynek 18. századi fatemplomai a világörökség részét képezik. Legismertebb ékessége az 1714-ből származó Preobrazsenszkaja, a Megváltó arcának színeváltozása templom. A legenda szerint az épületeket egy szál fejszével készítette Nyesztor mester.

Szent György-templom, Etiópia

Forrás: hemis.fr/Guiziou Franck

Lalibela 2600 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő 12. századi monolitikus templomai egy kör alakú kunyhókkal beépített hagyományos falu közelében találhatók. A föld szintje alatt található tizenegy templom Afrika szubszaharai részének legfontosabb vallási jellegű épületei közé tartozik. A leghíresebb templomok egyike a görög kereszt alaprajzú Bet Gíyorgis, a Szent György-templom.

Szászfehéregyházi erődtemplom, Románia

Forrás: hemis.fr/Mattes René

Szászfehéregyháza Segesvártól 42 km-re délkeletre fekszik. Első lakói székelyek voltak, helyükre a 12. század elején szászokat telepítettek, ma a többséget romák alkotják. Az első templomot még a székelyek építették ide, ezt bővítették a szászok, míg a 16. századra megkapta a mostani, dupla falu erődtemplom formáját. Hat másik dél-erdélyi erődtemplommal együtt a világörökség részének nyilvánították 1999-ben.

Szent Család-templom, Spanyolország

Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

A Sagrada Familia nemcsak Barcelona, de a világ egyik legkülönlegesebb temploma. Az első követ 1882-ben helyezték el, Antoni Gaudí 1883-ban kapta meg készítésének feladatát, amelyet haláláig végzett. A tervek összetettsége miatt rendkívül lassan épült, jelenleg is munkálatok folynak rajta, elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. Az épület az organikus építészet mintapéldánya, de sorolják a szecesszióhoz is, sőt kubista jegyeket is találtak rajta. XVI. Benedek pápa 2010. november 6-án szentelte meg és emelte bazilika rangjára.

Szentháromság templom, Grúzia

Forrás: Flickr/Levan Gokadze

A Kaukázus hegyei között, Gergeti falu mellett található Grúzia egyik jelképe, a 2170 magas csúcsra épített Szentháromság templom. Az ortodox templomot a 14. században építették, és háromórás gyalogút vezet fel hozzá.

A litéri református templom, Magyarország

Forrás: Kisgyörgy Éva

Ki mondta, hogy a legszebb templom csak nagy és híres lehet? A tízes listára Magyarországról egy olyat választottunk, amely kívülről még csak nem is a legdíszesebb. „Kékre pingált faragott karzat, piros szőttes terítő a szószéken, bájos, színes párnák a padokon, hűvösebb időre összehajtogatott plédek egy ládában, orgona, szúrágta lépcsők, muskátli az ablakban, padok a kertben, 13. századi bélletes kapuzat – az egész, úgy, ahogy van, betalált a szívembe” – írta róla szerzőnk Veszprém megyei beszámolójában. Nem is kell több, hogy Litér református temploma bekerüljön a válogatásba.