A világ csodája már soha nem lesz olyan, mint régen

Machu Picchu, time lapse, gif
Vágólapra másolva!
Vége a romantikának: a tömeg miatt csoportokban hajtják majd át a látogatókat a romok között.
Vágólapra másolva!

A perui Machu Picchu a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja. Az egykori Inka Birodalom romvárosa – amelyet 1450 körül Pacsakutek Yupanki inka király parancsára építettek, és 1570-ben hagytak el - az Andok hegyláncai között, nehezen megközelíthető hegynyergen bújik meg. Csak 1911-ben fedezték fel újra, azóta azonban özönlenek oda a látogatók.

Nem sikerült a korlátozás

A turistaáradat megfékezésére a perui kormány 2008-ban abban állapodott meg a helyet 1983-ban világörökséggé nyilvánító UNESCO-val, hogy a napi látogatószámot 2500-ban korlátozzák. Ez azonban nem valósult meg: tavaly 1,1 millióan nézték meg Machu Picchu romjait.

Most az egész koncepciót átalakítják. A 2015 és 2019 között időszakra vonatkozó terv szerint a belépő pontot átteszik alulra az őserdőbe egy látogatóközpontba, és onnan indítják majd tízpercenként a 100 fős csoportokat három különböző útvonalon képzett idegenvezetők irányításával. Utóbbiak gondoskodnak arról, hogy a turisták időben áthaladjanak a romokon, így nem lesz idő túl sokat nézelődni.

Védenék a környezetet

A terv azt is tartalmazza, hogy biztonsági kamerákat és vécéket szerelnek fel, megoldják végre a szemétkezelést, javítják a megközelítés infrastruktúráját. Erre szükség is lesz, mert a csoportok indítási sűrűségéből arra lehet következtetni, hogy több mint kétmillió látogatóra számítanak évente, ami nagyon megterhelné a környezetet - írja a Daily Mail.

Az inka romvároshoz tett kirándulásról eddig három beszámolónk is született, mindegyik más miatt izgalmas: az egyiket itt, a másikat itt, a harmadikat pedig itt olvashatja.