Megnyílik a Szabadságtorony kilátótere

One World Trade kilátó
NEW YORK, NY - APRIL 02: Manhattan is seen from One World Observatory from the 100th floor of One World Trade Center at the Ground Zero site on April 2, 2013 in New York City. One World Observatory, which is situated more than 1,250 feet over lower Manhattan, will open to the public in 2015 and will include a pre-show theater, multiple spaces that allow for panoramas of the New York City region and numerous dining options. When completed, One World Trade Center will be the tallest building in the Western Hemisphere at 1776 feet. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Csaknem 14 évvel a New York-i terrortámadás után május 29-én megnyílik az új, One World Trade Center kilátótere a látogatók számára.
Vágólapra másolva!

380 méter magasan

A grandiózus panorámát kínáló One World Observatory sok New York-i szerint a város harcos természetét jelképezi. Az üzemeltetők már az első évben 3-4 millió látogatóra számítanak.
Lélegzetelállító, 360 fokos panoráma tárul a 380 méter magasan lévő kilátó vendégei elé: északra a Central Park, keleten a Brooklyn-híd, délen a Szabadságszobor, nyugaton New Jersey látható. A kilátóterasz az üvegtorony 100., 101. és 102. emeletét foglalja el.

One World Trade Center Tower, Manhattan Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin

A győzelem szimbóluma

A One World Trade Center a régi világkereskedelmi központ 2001. szeptember 11-én terrortámadás során lerombolt ikertornyai helyén épült. "Itt vagyunk újra, száz százalékosan. Nagy pillanat ez, és azt jelképezi, hogy egyszer és mindenkorra megmutatjuk, hogy ismét legyőztük azokat, akik meg akartak minket támadni" - mondta büszkén Bill de Blasio, New York polgármestere szerdán a CBS televízió kilátóról sugárzott műsorában.

A One World Trade Center 100. emeletéről ilyen kilátás nyílik Forrás: AFP/Spencer Platt

A Szabadságtoronyként is emlegetett felhőkarcoló 541 méterével a nyugati félteke legmagasabb irodaépülete. 2013-ra épült fel, az első bérlők tavaly költöztek be az irodákba.

A Föld görbülete is észlelhető

Jó idő esetén a kilátóról akár 80 kilométeres távolságra is ellátni, sőt, igazán tiszta időben a Föld görbülete is észlelhető - mondta David Checketts, a Legends üzemeltetőcég képviselője.
Már a kilátóra való feljutás is külön attrakció, hiszen a 102 emeletet alig 47 másodperc alatt teszi meg a nyugati félteke leggyorsabb liftje, ez csaknem óránkénti 23 kilométeres sebességet jelent.

A világ legbiztonságosabb épülete

"Valószínűleg ez a világ legstabilabb és legbiztonságosabb épülete" - fogalmazott Checketts. A toronyba belépő minden vendégnek szigorú biztonsági ellenőrzésen kell áthaladnia.
A nem mindennapi panorámáért a felnőtteknek 32 dollárt (8500 forintot), gyerekeknek 26 dollárt (7200 forintot) kell fizetniük, de a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói és a mentésben segítők ingyen látogathatják az épületet. Már 350 ezer belépőjegy kelt el.

A World Trade Center elleni, 2011. szeptember 11-i terrortámadás Forrás: AFP

2011-ben összesen 2753-an vesztették életüket, amikor az al-Kaida terroristái két eltérített utasszállító repülőgépet belevezettek a Word Trade Center ikertornyaiba.