Leszállás nagy szélben a világ egyik legveszélyesebb repterére

Madeira Funchal repülőtér leszállás
Vágólapra másolva!
A pilótafülkéből nézheti végig, ahogy a British Airways pilótája megküzd a váltakozó széliránnyal.
Vágólapra másolva!

Vannak különlegesen nehéz leszállópályák a repülőgépek pilótái számára – a funchali közéjük tartozik. A Portugáliához tartozó Madeira fővárosában azért nehéz a landolás, mert a sziget az Atlanti-óceánban van, a szél pedig gyakran erős és változékony. A pálya 2000-es meghosszabbítása óta ráadásul egy része a víz fölött, cölöpökön áll.

A leszálláskor a repülőnek egyik oldalról egy magas hegy, a másikról pedig a víz között kell megtalálni a helyes utat, ráadásul műszeres leszállító rendszer nélkül, vizuálisan. Ahhoz, hogy egy pilóta egyáltalán leszállhasson itt, engedélyt kell kapnia a portugál repülési hatóságtól.

Megfordult a szélirány

A British Airwaysnek 20 pilótája van, aki engedéllyel rendelkezik arra, hogy Madeirára repülhessen. Az alábbi videót a légitársaság egyik gépének pilótafülkéjéből készítették. A szélviszonyokra jellemző, hogy a leszállást szembeszélben kezdik meg, amely oldalszélre vált, végül hátszélben érnek földet.

A világ legveszélyesebb repülőtereiről itt közöltünk összeállítást, Madeiráról pedig itt és itt írtunk kétrészes beszámolót.