A világ tíz legszebb szigete között két európai van

Galápagos-szigetek
Vágólapra másolva!
Mindössze két európai helyszínt választottak be a világ tíz legszebb szigete közé az amerikai Travel + Leisure utazási magazin olvasói, de mindkettő kedvelt a magyar turisták körében is. A lista élén az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek található.
Vágólapra másolva!

1. Galápagos-szigetek, Ecuador

A szigetek az Egyenlítő környékén helyezkednek el, Ecuadortól 965 km-re nyugatra. Összesen 13 nagyobb, 6 kisebb szigetből és 107 sziklából áll a vulkanikus szigetcsoport. A Galápagos-szigetek speciális mikroklímája több növényt és állatfajt is átváltoztatott, egyes vélekedések szerint ez a környezet inspirálta Charles Darwint az evolúciós elmélet kidolgozására. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Forrás: Wikipedia

2. Bali, Indonézia

A magyar utazók körében is népszerűnek mondható sziget Indonézia legfontosabb idegenforgalmi célpontja. A strandok mellett a hindu kultúra emlékei miatt is érdemes felkeresni, hiszen nagyrészt Bali ad otthont Indonézia hindu kisebbségének. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Forrás: Flickr/Farley Roland Endeman

3. Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél található ország 26 atollból, 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből, ezért létüket a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés fenyegeti. Egy ottani hajókirándulásról itt olvashatja beszámolónkat.

Forrás: Kisgyörgy Éva

4. Tasmania, Ausztrália

Ausztrália legnagyobb szigete, amelyet Ausztráliától délkeleten a kb. 200 km széles Bass-szoros választ el. Területének 40%-a védettség alatt áll, 20%-a a világörökség része. Igen népszerű turisztikai célpont. A sziget nyugati harmada észak–déli irányban szinte érintetlen ősvadon, rohanó folyókkal, nagy hegyekkel, a közepe síkságra emlékeztet, a keleti partján pedig sok strand van. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Fotó: Vásárhelyi Orsolya

5. Szantorini, Görögország

A legszebb európai sziget a magazin listáján egy kör alakú vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Egy hatalmas vulkanikus robbanás megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten; ez alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát. Szantorinit a TripAdvisor nemrég közzétett, hasonló listáján is a legszebb európai szigetnek választották, ott a világranglista negyedik helyezettje lett.

Forrás: hemis.fr/Garcia Julien

6. Moorea, Francia Polinézia

A szív alakú sziget a Csendes-óceánban, Tahititől mintegy 17 km-re északnyugatra található. Moorea jelentése tahiti nyelven sárga gyík. Lélegzetelállító tájképe és a fővároshoz, Papeetēhez való közelsége miatt a szigetre sok nyugati turista látogat, köztük sok nászutas. A szintén Francia Polinéziához tartozó Bora Boráról itt olvashatja hátizsákos beszámolónkat.

Forrás: Flickr/RDPixelShop

7. Maui, Hawaii, Egyesült Államok

A Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete, amelyet hat vulkán hozott létre körülbelül 70 millió évvel ezelőtt. Itt található a 3000 méteres Haleakala vulkán. Évente több mint kétmillió turista látogat el ide, hogy élvezze festői szépségű strandjait. Hawaiiról itt olvashatja beszámolónkat.

Forrás: Flickr/Randy Robertson

8. Kauai, Hawaii, Egyesült Államok

Hawaii egy másik szigettel is felkerült a tízes listára, amelyet trópusi esőerdői miatt Garden Isle-nak, azaz Kert-szigetnek is neveznek. Az 1598 méter magas Kawaikini vulkán hozta létre. Itt találhatóak az első petroglifák, vagyis kőbe vésett szimbolikus jelek, amelyeket még a polinézek hagytak hátra (ilyen jelek találhatóak Mauin is).

Kauai, Hawaii Forrás: Flickr/Wikipedia

9. Nagy-korallzátony, Ausztrália

A Nagy-korallzátony földünk legnagyobb korallzátonya nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, amelyek nagyjából azonos távolságra vannak a tengerparttól. A turisták több mint 100 szigeten nyaralhatnak. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Forrás: DPA/AFP/Frans Lanting

10. Málta

Málta az Európai Unió tagállama. A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Elképesztően gazdag történelmi emlékekben, emellett a búvároknak is kedvelt úti célja. Beszámolónkat itt olvashatja róla.

Forrás: flickr.com/lliurealbir/