Elfogyott a levegő a pilótafülkében

British Airways Boeing 777
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Előbb nyitva hagyták az ajtót a pilóták, aztán oxigénmaszkkal szálltak le.
Vágólapra másolva!

Rosszul lettek a pilóták a British Airways Londonból Seattle-be tartó járatán, mert megszűnt a pilótafülke levegőellátása. A 221 utast szállító Boeing 777-es már egy órája volt úton, amikor mindhárom pilóta fejfájásra és szédülésre panaszkodott. Mint a most közzétett vizsgálat kiderítette,

A külsejükből ítélve régen lehettek ott.

Nyitva hagyták az ajtót

A pilóták közül kettő kiment az utastérbe ellenőrizni, hogy ott is jelentkezik-e a probléma, de ott rendben volt a hőmérséklet és a légáramlás is.

Ezért úgy döntöttek, hogy kinyitják a pilótafülke ajtaját, hogy friss levegő kerüljön be,

ami egyébként a műszerek hűtése miatt is fontos volt. Az első vécét lezárták az utasok elől, és függönnyel takarták el a pilótafülkét. Körülbelül 20 percig utaztak így, noha a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás óta a pilótafülke ajtajának mindig zárva kell lennie.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Billy Wilt

A gép Glasgow-tól északra visszafordult, és a tenger felett kiengedte a felesleges üzemanyagot. A pilóták végül oxigénmaszkban és zárt ajtóval hajtottak végre kényszerleszállást London Heathrow repülőterén.

Korábban is volt ilyen probléma

Az eset egyébként még március elején történt, a most közzétett vizsgálatból azonban az is kiderült, hogy

ugyanezen a gépen már február 18-án is gondot okozott a gyenge levegőellátás a pilótafülkében.

Még aggasztóbb, hogy miután kitisztították a vezetékeket, a személyzet február 28-án ismét hasonló jelenségre panaszkodott.