A fák között lavíroztak 180 km/h-ás sebességgel

crazy wingsuit
Vágólapra másolva!
A szárnyas repülőruha nem gyerekjáték, hát még az erdőben.
Vágólapra másolva!

Aligha kétséges, hogy a természetben űzhető extrém sportok közül a szárnyasruhás repülés az egyik leglátványosabb és legveszélyesebb. Miután a szárnyas repülőruhába (wingsuit), vagy más néven madárruhába öltöző művelője leugrik egy szikláról, hatalmas sebességgel siklik a levegőben, hogy aztán a legvégén egy ejtőernyővel érjen földet.

Hegyek-völgyek között

Az alábbi videó még erre is rátesz egy lapáttal. Graham Dickinson ezúttal Franciaországban, Chamonix-Mont-Blanc-nál hódolt a szenvedélyének. A férfit barátja, Dario Zanon követte a sisakján egy GoPro kamerával, így a felvételen közelről látszik, ahogy

Dickinson több mint 180 km/h-ás sebességgel száguld el alig néhány méterre a szikláktól és a fáktól.

A második felvételen mindez fordított szemszögből látszik. Dickinson kamerája vette fel, amint a mögötte lévő Zanon követi őt. Utóbbinak ilyenkor nemcsak az akadályok kikerülésére kell figyelni, hanem az előtte lévő által keltett légáramlatok elkerülésére is.

Ruhafejlesztés tragédiákkal

A történelemben először Léo Valentin, francia ejtőernyős kísérletezett az 50-es években azzal , hogy a kezeit és lábait összekötő, a madár szárnyaihoz hasonlatos ruhával hajtson végre ejtőernyős ugrásokat – egészen 1956-ban bekövetkezett haláláig. A Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesült honlapja szerint őt egy francia ugró, Patrick de Gayardon követte, aki a fejlettebb technikának és anyagoknak köszönhetően megépítette az első kereskedelmi forgalomba hozott szárnyas repülőruha ősét és prototípusát. Ő 1998-ban halt meg egy tesztugrás során.

1999-ben a finn Jari Kusoma a horvát Robert Pecnik és a szlovén Stane Kranc segítségével továbbfejlesztette a Patrick de Gayardon által tervezett ruhát, és elkészítette az első klasszikus szárnyas repülőruhát, melyet még az évben kereskedelmi forgalomba hoztak a legendás Birdman név alatt. A jelenlegi szárnyas repülőruhákkal kb. három-négyszeresére is lehet növelni a vízszintes sebességet a függőlegeshez képest, ami azt jelenti, hogy 50km/h-s függőleges zuhanási sebességnél kb. 200km/h-s sebességet is el lehet érni. Egy normál, hason zuhanó ejtőernyős 200km/h-s sebességgel zuhan a föld felé függőlegesen - írja a honlap.

Szavazzon!

Önnek mi a véleménye a madáremberekről?