Térhatásban nézheti a magyarok két kedvelt szigetét

Zakinthosz és Kefalónia 3D videó
Vágólapra másolva!
A speciális videó kisebb képernyőn is nagyobb élményt nyújt.
Vágólapra másolva!

A kefaloniai panorámafotók után, amelyek segítségével bárki virtuális túrát tehet a görög szigeten, újabb látványos alkotás született a Relax Videó stúdiójában. Ezúttal egy térhatású természetfilm készült a magyar turisták két kedvelt görög szigetéről, Zakinthoszról és Kefaloniáról.

Prech Márton a 2000-es évek elején ismerkedett meg Kövi Szabolcs veszprémi zeneszerzővel, akinek alkotásai kiválóan illenek a nyugodt, relaxációs filmek alá. Első közös alkotásuk a Balaton volt, amelyre a visszajelzések igen pozitívak voltak, folytatódott a filmkészítés: a Plitvicei-tavakról, majd hazai arborétumokról is készült Relax-DVD.

Úton a 3D felé

Ám a csapat valami mást, új látványt szeretett volna létrehozni. A térhatású filmkészítéshez nagy lendületet adott egy látogatás a bécsi IMAX moziba, ahol Márton a 3D rabja lett.

2008-ban el is készült egy 50 perces térhatású film a Bükki Nemzeti Parkról.

A 3D-technológia ekkor vált megfizethetővé, ám tartalom még kevés volt hozzá,

így több kiadó is érdeklődött a nemzetközi terjesztés iránt. A Youtube-on a bükki videó hamar átlépte az 50, majd a 100 ezres látogatottságot, jelenleg már közel 800 ezren látták.

A következő években készültek filmek Horvát- és Franciaországban, Korzikán, Ausztriában, valamint Új-Zélandon is, több közülük kiadói felkérésre. A legújabb alkotást pedig Görögországban forgatták, saját erőből.

A híres strand Zakinthoszon, a hajóroncs adta az ihletet Forrás: Relax Videó

A film készítéséhez a Zakinthosz szigetén lévő hajóroncs (Navagio) adta az ihletet. A forgatás mindössze tíz napig tartott. Ebbe belefért az óriás álcserepesteknősökkel való úszkálás, a híres Kék-barlangok megtekintése és légi felvételek készítése a hajóroncsról. A szomszédos Kefalonia szigetén szintén tíz napot töltöttek. Asszosz, Melisszani és a Drogarati-barlang, Platia Ammosz, Mirtosz és a Xi strand mind megjelennek a filmben.

Mitől speciálisak ezek a filmek?

Nincs történet, narráció, csak a csodás tájak, képeslapszerűen, fülbemászó dallamokkal és persze a valódi térhatás. Érdemes ezt kiemelni, mert a mozikban látott filmek egy része utólagos 3D-konverzióval készül, ami nem adja azt a hatást, mint egy kétkamerás felvétel.

A nagy vászonra készülő filmek kisebb térhatással rendelkeznek az otthoni 40-50"-os televízión,

sokan emiatt csalódottak is új készülékük vásárlása után. Ennek oka a felvételkor beállított kameratávolság. Ezek a természetfilmek viszont nem multiplex méretű vászonra készülnek, ezért nagyobb térhatással rendelkeznek egy kisebb megjelenítőn is.

Forgatás Kefalonia szigetén Forrás: Relax Videó

És hogy hogyan nézhetik meg ezeket a filmeket 3D-tévé nélkül? Erre is született ötletük. Mobil 3D mozival járják az országot: iskolákban és művelődési házakban egy-egy vetítés során kb. 70 nézőnek tudják bemutatni az élményt egy 3 méteres vásznon. A technika ugyanaz, mint ami a bécsi moziban volt, csak kicsiben: két vetítőgép, speciális ezüstvászon és a szemüvegek.

A videóba 2D-ben alább nézhet bele, 3D-ben pedig erre a linkre kattintva töltheti le egy pendrive-ra (jobb egérrel Link mentése másként), és nézhet meg róla egy előzetest, ha csatlakoztatja 3D-tévéjére.