Tevéket vinnének a horvát sivatagba

Durdevacki peski, horvát sivatag
Vágólapra másolva!
Négy tevét vásárolna Szentgyöngyvár (Durdevac), mert a polgármester szerint az állatok a "Dráva menti sivatag" fő attrakciói lehetnének.
Vágólapra másolva!

A tevéket a város egy dániai tenyésztőtől venné meg, darabját 3000 euróért (890 ezer forint) - írta a Jutarnji List horvát napilap. A Durdevacki peski, vagyis a "horvát Szahara" a magyar határtól nem messze, a településhez közeli mocsaras vidéken terül el a Borik Parkerdő zöldellő fenyveseinek közepén.

A természetvédelmi terület számos turistát vonz - mondta a polgármester, aki úgy gondolta, a tevegeléssel még vonzóbbá tehetnék a várost. Amennyiben a park vezetése beleegyezését adja, az önkormányzat azonnal kifizeti a tevéket,

az állatok pedig már júniusra megérkezhetnének Horvátországba,

a város kiemelkedő kulturális eseményére, az évente megrendezett Picokijada nevű előadásra - közölte a lap.

Csirkével ágyúzták a törököket

Az előadáson azt a történelmi eseményt elevenítik fel, amikor Ulama pozsegai szandzsákbég serege 1552-ben elfoglalta Verőce várát, majd Szentgyörgy vára ellen vonult. A több napos ostrom után a védőknek fogytán volt az élelme, ám utolsó csirkéiket az ágyúkba töltötték és a törökre lőtték, akik látva a védők bőségét, elvonultak a vár alól.

Attól kezdve a szentgyörgyieket csirkéseknek (picoki) nevezték.

A Picokijada előadásában több száz statiszta, lovas, amatőr és hivatásos színész vesz részt.