Ezért érdemes a következő hetekben Salzburgba utazni

Salzburg
Salzburg belvárosa UNESCO világörökségi helyszín
Vágólapra másolva!
Salzburg persze minden évszakban megér egy látogatást. Barokk ékszerdoboz a Keleti-Alpok északi oldalán egy rakás látnivalóval. Van 1077-ben épült vára, reneszánsz kastélya, látványos sörfőzdéje, harangjátéka, számtalan temploma, ősrégi fogaskerekűje, és főképp Mozartja, aki itt, a Getreide utca 9. szám alatt látta meg a napvilágot. A legöregebb osztrák város advent idején még a szokásosnál is vonzóbb. Öt okot emeltünk ki a sok közül, amiért decemberben is érdemes felkeresni.
Vágólapra másolva!

Salzburgi adventi vásár

Ki ne hallott volna a salzburgi Christkindlmarkt aranyfénybe mártott forgatagáról? Az idén 43. alkalommal rendezik meg ezt a kicsit giccses, de ellenállhatatlan vásárt. Adventi koszorúkból és karácsonyfadíszekből Dunát – vagy inkább Salzachot – lehet rekeszteni, de a helyi csemegékből is óriási a választék.

Salzburg belvárosa UNESCO-világörökségi helyszín Forrás: AFP/Mattes René

Sósperecek, mézeskalácsok, császármorzsa, na meg Mozart-kugli, de erről még lesz szó. Salzburgban Christkindet is választanak. Aki jelen akar lenni az ünnepélyes eseményen, annak sietnie kell, most szombaton lesz, november 26-án.

A híres salzburgi adventi vásár a Dóm téren Forrás: AFP/Antoine Lorgnier

Az eredet Mozart-kugli

Szóval a Mozart-kugli. Merthogy nemcsak a zeneszerző zseni, de kedvenc csemegéje is ennek a városnak a szülötte.

Az eredeti receptet a Fürst cukrászat őrzi,

amely 1884-ben nyitotta meg üzletét a Brodgasse 13. alatt. Paul Fürst, az alapítóatya bécsi, pesti(!), párizsi és nizzai tapasztalatszerzés után döntött úgy, hogy Salzburgban telepedik le, hogy „mindig a legjobbat és a legmodernebbet nyújtsa” a vendégeinek. (Az idézet az cukrászat első hirdetéséből származik.)

Az eredeti Mozart-kugli, ahogy a zeneszerző szerette Forrás: original-mozartkugel.com

Többévnyi kísérletezés után 1890-ben született meg a Mozartkugel receptje. A mandula- és pisztáciamarcipánból, valamint minőségi étcsokoládéból összerakott golyót, hogy tökéletes alakját megtartsa,

pálcikára tűzték, és így mártották a folyékony csokoládéba.

A fotók tanúsága szerint a mai napig így készül, kizárólag kézműves módszerekkel. Ja, az extrafinom bonbon az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Kézzel készül a legnemesebb alapanyagokból Forrás: original-mozartkugel.com

Advent a Hellbrunni kastélyban

A Hellbrunni kastély adventi varázslata talán még a Dóm térit is übereli. Az ünnepi díszkivilágításban ragyogó kastély a szökőkutakkal, a gusztusos bódékkal és a sokkal kevésbé gusztusos krampuszokkal hiperromantikus.

Adventi bódé a kastélyparkban Forrás: Flickr/Rob Young

A gyerekek különösen élvezik a helyet. Nemcsak azért, mert kellemesen borzonghatnak a felbukkanó krampuszoktól, hanem mert gyerekvasútra szállhatnak, állatokat simogathatnak, kézműveskedhetnek, vagy akár süteményt is készíthetnek. Ha pedig megéhezünk, magunk süthetjük meg a kolbászunkat a kihelyezett tűzrakásoknál.

A Hellbrunni kastély minden évszakban gyönyörű Forrás: Flickr/Heather Cowper

Korcsolyázás a Mozart téren

Ha már a téli romantikánál tartunk, akkor a korcsolyázás feltétlenül ide tartozik. Ha pedig az embernek megadatik, hogy a salzburgi Mozart téren karcolhatja a jeget, akkor nem lehet oka panaszra.

A mulatság mindössze öt euróba (1500 Ft) kerül,

a korcsolyakölcsönzés újabb négy euró (1200 Ft). Cserébe viszont pingvinek és medvék segítenek feltápászkodni, ha kicsúszik a lábunk alól a talaj.

Esti korcsolyázás a Mozart téren Forrás: AFP/Richard Nebesky

Krampuszfutás

Krampuszok és perchték (az osztrák busók) Ausztria más városaiban is felbukkannak advent idején, de a salzburgi díszletek között különösen hatásos a megjelenésük. Ha szeretünk borzongani vagy kifejezetten megijedni, akkor december 6-át, illetve a Mikulást megelőző néhány napot célozzuk meg.

Az igényes, kézműves maszkokba és jelmezekbe bújt önkéntes szörnyek

ilyenkor ellepik az utcákat, és előszeretettel ijesztgetik a karácsonyi vásárban nézelődőket.

Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott Forrás: AFP/Stringer