Nem kell majd útlevél a belépéshez Ausztráliába

útlevél ausztrál pecsét
Vágólapra másolva!
Sőt, határőrrel sem találkozik majd az ember.
Vágólapra másolva!

A világ legmodernebb határbeléptetési rendszerét tervezi bevezetni Ausztrália 2020-tól. A repülővel külföldről érkező utasok anélkül sétálhatnak át a határellenőrzésen és a vámon, hogy akár egy pillanatra megállnának, sőt, még határőrökkel sem fognak találkozni. Az átmeneti időszak idén kezdődik.

Minden automatizált

A bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint olyan technológiát keresnek, amely feleslegessé teszi a beutazó utasok számára a belépéskor előírt formanyomtatványok kitöltését, a legtöbb utas számára pedig az útlevél bemutatását is, mivel egy automatikus rendszer végzi az ellenőrzést.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/slgckgc

A terv sokkal tovább megy, mint a jelenlegi SmartGates rendszer, amely néhány reptéren működik. Ezeket a kapukat, amelyeknél az útleveleket elektronikusan be lehet szkennelni, kevesebb mint tíz éve vezették be, de az új, érintés nélküli rendszer bevezetésével nyugdíjazzák őket.

Ehelyett az utasokat biometrikus felismerő rendszerrel fogják azonosítani az arcuk, az íriszük és/vagy az ujjlenyomatuk alapján.

A kormány 2020-ra szeretné elérni, hogy az utasok 90 százalékát automatikusan ellenőrizzék, emberi közreműködés nélkül – írja a Sydney Morning Herald. A hivatal idén júliusban kezdi el tesztelni a rendszert a canberrai repülőtéren.

A magyar állampolgároknak vízum kell a belépéshez Ausztráliába, erről itt olvashat információt.