Ez a város megállás nélkül gőzölög

Beppu
Vágólapra másolva!
Tele van bugyborékoló tócsákkal, fortyogó tavakkal, gőzölgő gyógyfürdőkkel és pöfékelő gejzírekkel. A házak fölött páraoszlopok meredeznek. A legenda szerint nyolc pokol rejtőzik a város alatt ezernyi ördöggel, az ő tevékenységüknek köszönhető a heves geotermikus aktivitás.
Vágólapra másolva!

Beppu, a 125 000 lakosú japán város Kjúsú szigetén, a Beppu-öböl nyugati partján fekszik. A Yellowstone Nemzeti Park után ennek a kis településnek a legnagyobb a vízhozama az egész világon.

Gőzölög az egész város Forrás: wikipédia

Nem véletlenül nevezik Japán poklának, aki ide érkezik, minimum a purgatóriumban érezheti magát: az utcákon, a parkokban, az üzletek és a lakóházak között bárhol bugyogó, gőzölgő forrásra bukkanhatunk.

Beppu egyik pokla Forrás: AFP/Guiziou Franck

Megfő benne a tojás

Japán legaktívabb vulkánja, az Aso mindössze száz kilométerre van innen. Csak Beppuban 3700 termálforrást számláltak össze, 170 gyógyfürdő működik. A legmelegebb vizű medencéket elkerítették a balesetek megelőzése érdekében, a veszélyre tiltó táblákkal hívják fel a figyelmet:

hiszen a hőfoka olyan magas, hogy gőzben főzött pudingot vagy onszen tamagót, vagyis a tavakba eresztett, hálóban főtt tojást is lehet venni.

Beppuban lépten-nyomon gőzölgő forrásokra bukkanunk Forrás: wikipédia

Az ausztrál News.com.au portál szerint naponta 118 000 tonna forró víz tör elő a város területén található hasadékokból. A legnagyobb forrásokat Beppu nyolc poklának nevezték el, mivel olyan forró a vizük, hogy nem alkalmasak fürdőzésre. Az opálkék Umi dzsigoku forrás hőmérséklete például olyan magas, hogy

tojást lehet benne főzni.

A beppuiak meg is teszik, és helyi csemegeként árusítják.

Más-más színűek és hőmérsékletűek Forrás: AFP/Franck Gueffier

Az Oniisibózu dzsigoku bugyborékoló forró iszap, a Csinoike dzsigoku vérvörös színű, az Onijama dzsigokuban pedig krokodilok élnek. Szóval a Beppuba látogató turisták – évente tizenkétmillióan vannak – akkor sem fognak unatkozni, ha végiglátogatják az összes „poklot”. Arról nem beszélve, hogy ezeken kívül számtalan, fürdőzésre alkalmas forrást is felkereshetnek, amelyeknek állítólag gyógyhatásuk van.

A kevésbé forró medencékben fürödni is lehet Forrás: AFP/Franck Gueffier