Európai járatokra is kiterjesztenék a laptoptilalmat

Laptop a repülőtéren
A Transportation Security Administration (TSA) officer reads the X-ray of a laptop computer that rides in a new style bin for carry-ons at the Checkpoint Evolution prototype at Baltimore-Washington International Airport's security screening checkpoint B in the Southwest terminal on April 28, 2008. The checkpoint is calm and quiet with officers wearing headsets to keep radio traffic down and new inspection machines and proceedures. AFP PHOTO/Paul J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Eddig csak közel-keleti államokat sújtott az USA.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök kormánya azt fontolgatja, hogy az Európából érkező légi járatokra is kiterjeszti a laptoptilalmat – értesült a Guardian. Az Egyesült Államok március végén 10 közel-keleti repülőtérről érkező járatra rendelte el azt a korlátozást, mely szerint az okostelefonnál nagyobb elektronikus készülékeket nem szabad felvinni a fedélzetre, azokat csak a feladott csomagban lehet szállítani.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az intézkedést az amerikai kormány a terrorizmus veszélyére hivatkozva hozta meg, hatása azonban a turizmusban is érezhető volt.

A légitársaságok megpróbálták táblagép-kölcsönzéssel ellensúlyozni a döntés negatív hatását,

az Emirates azonban azóta csökkentette is az USA-ba tartó járatai számát a gyengülő keresletre hivatkozva.

Az Egyesült Államok jelenleg a következő országok repülőtereiről érkező járatok esetében tiltja a laptopok felvitelét a fedélzetre: Egyiptom, Jordánia, Kuvait, Marokkó, Katar, Törökország, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek. A tilalom október 14-ig van érvényben, de természetesen meghosszabbítható. Az Egyesült Királyság hasonló tilalmat rendelt el hat ország esetében, ezek Egyiptom, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia, Tunézia és Törökország. Míg az amerikai korlátozás „az okostelefonnál nagyobb" eszközökre vonatkozik, a britek konkrét méretekre írták azt elő.