Fontos változás a Ryanair csomagfelviteli rendjében

Ryanair repülőgép Boeing 737-800 B737
Vágólapra másolva!
A normál jeggyel rendelkező utasok novembertől nem vihetnek fel kisbőröndöt, de olcsóbb lesz csomagot feladni.
Vágólapra másolva!

A Ryanair többször célozgatott már rá, hogy elege van a fedélzetre felvitt rengeteg kézipoggyászból, mert az növeli a repülőgépek várakozási idejét, és rontja az érkezések pontosságát. Az ír fapados cég ezért most radikális változásokat jelentette be, amelyek november 1-jétől lépnek életbe.

Vége a bizonytalanságnak

Az átlag utas számára a legnagyobb változás az lesz, hogy november 1-től csak a kisebb méretű, legfeljebb 35cm x 20cm x 20cm-es táskáját viheti fel a fel fedélzetre, a normál méretű, legfeljebb 55cm x 40cm x 20cm-es bőröndjét mindenképpen a csomagtérben viszik el a beszállókapunál, de díjmentesen. Jelenleg két csomagot lehet felvinni ezekkel a méretkorlátokkal, de

a gyakorlatban a normál méretű kézipoggyászok jó része most is lekerül a csomagtérbe,

ha a csomagok nem férnek fel az utastérbe. Az új szabályozás egyértelművé teszi ezt a helyzetet.

Forrás: Polesz Ábel

Fontos, hogy a normál méretű kézpoggyászt nem lehet a repülőtéri check-in pultnál leadni, hanem be kell vinni a biztonsági ellenőrzésen keresztül, és azt a beszállókapunál veszik majd el. Azoktól a nem elsőbbségi utasoktól, akik nem engedik a csomagtérbe helyezni a normál méretű kézipoggyászukat,

megtagadja a beszállást a Ryanair a vételár visszatérítése nélkül.

A normál méretű kézipoggyász felvitelére – a kis táska mellett - kizárólag akkor lesz mód november 1-től, ha az utas elsőbbségi beszállást vásárol. Ennek díja a foglalás készítésekor 1750 forint vagy 5 euró, utólag, legfeljebb az indulást megelőző egy óráig hozzáadva pedig 2100 forint vagy 6 euró.

Ösztönöznek a feladásra

A csomagok feladását azzal akarja ösztönözni a légitársaság, hogy növeli a feladott poggyászok súlyhatárát, illetve csökkenti az ezért kért díjat. A súlyhatár 20 kg-ra nő minden feladott csomagra, a standard csomagdíj pedig 35-ről 25 euróra csökken a 20 kg-os csomagra, ha az utas a foglaláskor veszi azt meg. Később hozzáadva a foglaláshoz vagy a reptéren a díj 40 euró. Húsvétra, karácsonyra és hosszabb útvonalakra a főidényben a Ryanair 10 eurós felárat számol fel.

Az új csomagszabályzat november 1-jétől lép hatályba, de az azt megelőzően végrehajtott foglalásokra is érvényes, ha a járat november 1-je után indul.

A Wizz Air is most változtat

Érdekesség, hogy a Wizz Air szintén hamarosan, október 29-től változtatja meg a kézipoggyászokra vonatkozó szabályzatát, és náluk ettől épp ellenkező hatásra lehet számítani. A társaság ugyanis eltörli a nagy kézipoggyász díját, így az utasok a fedélzetre magukkal vihetnek egy darab, legfeljebb 55 cm x 40 cm x 23 cm méretű kézipoggyászt (ami kisebb, mint a jelenleg külön díj ellenében felvihető 56 cm x 45 cm x 25 cm-es mérethatár).

Forrás: Wizz Air,Arpad Foldhazi

A beszálláskor ezért a Wizz Airnél is fel lehet majd készülni arra, hogy ismét harc folyik majd a beszállási elsőbbségért, hiszen azok kézipoggyásza biztosan a fedélzeten marad, a többieké viszont lekerül a poggyásztérbe. A légitársaság valószínűleg azt reméli, hogy több utas vásárolja majd meg az erre garanciát nyújtó magasabb szolgáltatási csomagokat.