Megvan, miért zuhant le a kubai járat

Kuba, lezuhant gép
Havanna, 2018. május 19. Rendőrök és mentőalakulatok tagjai a lezuhant Boeing 737 utasszállító repülőgép roncsainál a José Martí nemzetközi repülőtérnél, a kubai fővárostól, Havannától délre 2018. május 18-án. A kubai légitársaság által bérelt mexikói Damojh légitársaság belföldi járatként közlekedő gépe röviddel a felszállás után szenvedett balesetet fedélzetén 104 utassal és 9 fős legénységgel. Eddig négy túlélőt találtak őket kórházba szállították, de egyikük később belehalt sérüléseibe. (MTI/EPA/Omara Garcia)
Vágólapra másolva!
A Global Aerolineas Damojh mexikói légitársaság szerint emberi hiba okozta a május 18-i havannai repülőgép-szerencsétlenséget, amelyben 112 ember meghalt.
Vágólapra másolva!

A Mexikóvárosban elvégzett vizsgálat azt állapította meg, hogy a pilóták túlságosan meredek szögben akartak felemelkedni a felszálláskor, ezért

nem volt elegendő felhajtóerő,

és ez okozta a katasztrófát - közölte a vállalat helyi idő szerint hétfőn, Mexikóvárosban. A Global szerint ezért nincs jogi alapja annak, hogy a céget tovább vizsgálják, és a gépeit a földön tartsák.

A mexikói hatóság, amely felfüggesztette a Global működését, egyelőre nem válaszolt a légitársaság kérésére. Az Aviation Herald azonban megjegyzi, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szabályai szerint csak a vizsgálat vezetője - jelen esetben ez egy kubai testület - beszélhet a vizsgálat állásáról, a vizsgálatban érintett szereplők, beleértve a légitársaságot is, nem.

Rendőrök és mentőalakulatok tagjai a lezuhant Boeing 737 utasszállító repülőgép roncsainál a José Martí nemzetközi repülőtérnél Forrás: MTI/EPA/ACN/EFE/Omara García

A Boeing 737-200 típusú gépet a Cubana de Aviación kubai légitársaság bérelte. Az Holguínba tartó repülőgépen 113-an voltak, amikor lezuhant.

A balesetet egyetlen ember élte túl.

A hatfős legénység mexikói volt, a többi áldozat öt kivételével kubai. A kubai légitársaság általában bérelt repülőgépeket használ, mert az amerikai kereskedelmi embargó miatt körülményes a vásárlás, különösen a pótalkatrészek esetében.