Kisgyerekkel is lehet pihenve nyaralni

bababarát szálláshelyek, nyaralás kisgyerekkel, Sonnenpark Hotel
Vágólapra másolva!
Az ötcsillagos szállodától a panzióig bárki lehet bababarát, ha annak mondja magát. Ez persze azt is jelenti, hogy a szolgáltatások igen eltérők. Összeszedtük, mi az, ami jó, ha megvan egy ilyen szálláson és mi az, ami bosszantó lehet. Kiderült az is, mit szeretnek a kisgyerekes szülők.
Vágólapra másolva!

2007-ben éppen egy éves volt Czakó Ádám kisfia, amikor Ádám arra gondolt, hogy elmennek valahova pár napra kikapcsolódni. Csakhogy hiába keresgélt az interneten, nem talált megfelelő szállást. Beütötte a bababaratszallas.hu linket is, amire nem jött elő semmi, ezért úgy döntött, megcsinálja ő az oldalt. Ádám nem ebből él azóta sem, a szabadidejében frissítgeti, mindössze annyi regisztrációs díjat kér az oldalért, hogy ne legyen veszteséges fenntartani. Most kb. 70 szálláshely hirdeti magát az oldalon, amely az elmúlt időszakban sok kisgyerekes szülőnek lett a kiindulási pontja, amikor nyaralást keres a családnak.

Ha valaki kisgyerekkel indul nyaralni, alaposan fel kell pakolnia a kocsit Forrás: Photononstop/Jacques Loic

A bababarát kifejezés az elmúlt bő tíz évben egyfajta mágnessé vált a kisgyerekes családok számára. Pedig a szó mögé mindenki olyan tartalmat biggyeszt, amilyet jónak lát. Nincs ugyanis hivatalos minősítés arra vonatkozóan, hogy mi a bababarát szállás. Bárki azzá nyilváníthatja magát – és a paletta ennek megfelelően jó széles: van, aki már akkor bababarátnak gondolja magát, ha tud adni a vendégeknek egy gyerekágyat, míg más még arra is ügyel, hogy legyenek vakdugók a konnektorokban. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége honlapján családbarát szállások alatt vendégház és ötcsillagos szálloda is található – és mint kiderül, miden típusra van kereslet.

Bababarát az, aki annak mondja magát

„Nagyon ritkán jut el hozzánk panasz” – mondja Kovács István, a szövetség főtitkára, aki egyébként nem is tartja nagyságrendileg meghatározó szegmensnek ezt a szállástípust. Azért sem, mert pusztán abból, hogy családbarát, szinte egyetlen szálloda sem tud megélni - teszi hozzá.

Talán épp az egységes minősítés hiánya miatt van az, hogy pontos számot nem is tudott mondani nekünk senki. Volt, aki pár százra, de ötszáznál mindenképpen kevesebbre becsülte a bababarát szállások számát, míg a Szallas.hu adatai szerint akár a négyezret is elérheti. Annyi viszont biztos, hogy főleg az üdülőtípusú szállodák, vízparti szállodák, wellness-szállások tartoznak ide, míg a városi szállodákra nem jellemző, hogy a családokra specializálódnának.

„Kisgyermekes családoknak azért lehet jó, mert itt nem érezhetik azt egy percig sem, hogy hiányt szenvednek bármiben, vagy hogy zavarna bárkit is a gyerekzsivaj vagy sírás” – magyarázza Szegényné Nádas Orsolya, a Szallas.hu oldal egyik munkatársa. „A bababarát hotelek ellenpéldája a felnőttbarát hotelek, ahová bizonyos kor alatt nem is lehet gyerekkel érkezni. Ők pontosan azokra a vendégekre gondolnak, akik teljes kikapcsolódásra vágynak anélkül, hogy mások családjához kelljen alkalmazkodniuk.”

Az etetőszéktől az animátorig

Akinek nincs gyereke, elképzelése sincs arról, mi minden kell ahhoz, hogy egy nyaralás ne a bosszúságok, hanem a kellemes élmények miatt legyen emlékezetes. Épp ezért az első gyerekkel sokan nem is nagyon mernek utazni, nyaralni pedig végképp nem. Akik viszont elszánják magát, azok még az olyan apróságokat is nagy könnyebbségnek veszik, ha végre nem nekik kell főzni és mosogatni.

Na, de mitől lesz bababarát egy szállás? Egyszerűbb megközelíteni onnan, hogy mitől nem: „egy vakdugótól még nem lesz az” – mondja Czakó Ádám. – „de egy játszószőnyeg már például jó, könnyen is tisztítható”. Egy biztos, ha valaki bababarát akar lenni, akkor hamarosan elveszíti a vendégkörét, ha nem társul a kifejezés mellé valódi tartalom.

Ahhoz, hogy a nyaralás jó hangulatban teljen, elengedhetetlen néhány tárgy Forrás: Thinkstock

Hasznos dolgok egy háromévesnél kisebb gyerekkel

- gyerekágy
- etetőszék
- pelenkázó
- ha van wellness részlet, akkor kismedence/beltéri pancsoló a gyerekeknek
- játszószoba jó sok játékkal
- kinti játszótér
- családi, apartmanjellegű elrendezésű szobák, vagyis két légterű apartman (a pótágy sokaknak nem megoldás)
- babáknak való étel
- ingyenes gyerekfelügyelet
- még több benti játszóház (több idő megunni)
- svédasztalos vacsora (én is hadd kényeztessem magam)
- animátorok
- bébiőr telefon, bili, fürdető kád, hálós kiságy, járóka, lázmérő, orrszívóvá alakítható porszívó de akár szoptatós párna is
- nem árt, ha a személyzet a megszokottnál türelmesebb, és jól bírja a gyerekzsivajt

Egy másféléves kisfiú anyukája az egyik bababarát helyen a megérkezés után fél napig a szobát rendezte át, ami – hiába volt bababarát a szállás - eredeti állapotában elég sok veszélyt rejtett. Pedig a szállásadónak nem lenne más dolga, mint egy kisgyerek fejével végigmérni a terepet. „Gyerekbarát helyen el tudnék képzelni kifejezetten gyerekesek számára berendezett szobákat, más eszközökkel, más bútorokkal, emelt hűtővel, stb. De ilyenről még nem olvastam, ez már biztos a luxus kategória, pedig szülőként én hálás lennék érte” – magyarázta az anyuka.

A bababarát szemlélet jó esetben nemcsak a gyerekhez, hanem a szülőkhöz való hozzáállásban is megmutatkozik. A kisgyerekes anyukák általában mindent szívesen vesznek, amit egy szálloda/szálláshely kínál: „egy fáradt, kialvatlan szülőnek a legkisebb pihenés, privát idő is luxusnak számíthat” – ahogy az egyik anyuka fogalmazott. Épp ezért jók az olyan szolgáltatások, mint az akár néhány órás gyerekmegőrzés, gyerekprogramok, mely alatt a szülők végre kettesben is kikapcsolódhatnak kicsit.

Határon innen és túl

A féltucatnyi kisgyerekestől azt is megkérdeztük, hol érezték eddig legjobban magukat. Győztest nem szeretnénk hirdetni, de lássuk, kiket emlegettek legtöbben.

Czakó Ádám családjával többször visszatért a Pécs mellett fekvő Sikondafürdőre, ahol a hotel egy erdőben található, a közelben parkkal. Többen emlegették a zalakarosi Hotel Karos Spát vagy ugyanitt a MenDan Hotelt, a gyenesdiási Hotel Katalint és a gyulai Családi Wellness Hotelt. Egy kategóriányi ugrás fölfelé az országhatár melletti, de már az osztrák oldalon található gyerekparadicsom, a négycsillagos Sonnenpark Hotel. Itt az animátortól a gyerekszaunán át a kicsiknek szóló sütőtanfolyamig minden van, amiben egy kisgyerek és a szülei az örömüket lelhetik. A hely öntudatosságáról árulkodik, hogy Európa vezető baba- és kisgyerektermáljaként hirdeti magát. A tapasztalatok szerint jó is, csak drága: az árak az utazás időpontjától és a gyerek életkorától is függnek, annyi biztos, hogy 150 euró/éjszaka alatt nemigen lehet megúszni.

A határmenti Sonnenpark Hotel borsos ára ellenére sokak kedvence Forrás: Sonnentherme Lutzmannsburg

Belföldön az abszolút befutó az alsópáhoki Kolping Hotel lett. Egy kétéves ikerpár édesanyja kétszer járt itt családjával, ő ekképp összegezte tapasztalatait: „A Kolping kifejezetten a kisgyerekeseket célozza meg, vagyis minden a gyerekek körül forog. Háromféle benti játszóhelyiség van (ovi rengeteg játékkal, kicsiknek való csúszdás dühöngő, nagyobbaknak való profi mászólabirintus), a parkban kis állatkert, plusz két kis játszótér a szabadban. Pancsoló is van kettő, kint is, bent is. A benti wellnesst nemrég bővítették, játékokat, spriccelőt, kis vízi csúszdát, mindenféle cuccot telepítettek a kisgyerekeknek való medencébe” – sorolja. A többféle medence mellett még olyan felnőtt wellness részleg is van, ahova gyerek nem mehet. „Annyira gyerekközpontú, hogy még kismotort is lehet bérelni, a folyosók pedig különböző tematikát idéznek meg (közlekedés, tenger, erdő állatai)” – lelkendezik a fiatal anya. És a nagyobb testvérekre is gondolnak gokart-pályával és erdei kötélpályával. Ez sem túl olcsó, de azért az osztrák árak alatt kínálja szolgáltatásait.

Elkérik az árát

Az ikrek édesanyjának tippje, hogy érdemes a téli szezonban menni, akkor több kedvezményt ad a hotel. Ők az egyik alkalommal február végén mentek, de még így is négy éjszakáért négyen 130 ezer forintot fizettek, kedvezményes csomaggal. Ha két éven felüliek a gyerekek, akkor a végösszeg még nagyobbra rúghat.

Az alsópáhoki Kolping sokak kedvence Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Elhangoztak persze kellemetlen tapasztalatok is: csúszós medence melletti padló Dunakilitiben, másutt nem túl gyerekbarát személyzet vagy apró kavicsok a játszótéren, melyeket folyamatosan kellett kikapkodni a kicsik szájából. Na, meg amikor egy hotel nemcsak baba-, de egyszerre konferenciabarátnak is bizonyult. „Nem tudtuk, de a hét második felében elkezdődött egy háromnapos konferencia a velencei hotelben (öröm az ürömben, hogy csupa gyerekorvos, gyerekmentős vett részt a rendezvényen). Tele lett a szálló, a mellettünk lévő szobákban dajdajoztak, nehéz volt a fiunkat altatni. A folyosókon orvosi műszerek, kiállítási standok, gyerekre nézve csupa veszélyforrás. Egyszóval rendezvénykor a prioritást a konferenciások élvezik a magánvendégekkel szemben, ez elég bosszantó megkülönböztetés” – mesélte a másféléves kisfiú anyja.

Érdekes ellentmondás, hogy minél kisebbek a gyerekek, annál árérzékenyebb egy család, hiszen az anya általában nem dolgozik, ám a költségek egy (vagy két) családtaggal megnövekedtek. Ilyenkor akár tízezer forintnyi pluszköltség is kellemetlen lehet a nyaralás alatt. Márpedig a bababarát szálláshelyek nem olcsók. „Úgy vettem észre, hogy a gyerek az olyan a szálláshelyeknek, mint az esküvő a vendéglátósoknak, ha valami gyerekbarát akkor pofátlanul drága tud lenni bármi” – összegezte a néhány magyarországi gyerekbarát szálláson szerzett tapasztalatait egy harmincas apuka.