Mindegy, hogy esik, vagy tűz a nap

Rákóczi-barlang
Túra Perkupától Bódvarákóig, plusz a Rákóczi-barlangban. Újságíró: Vincze Barbara
Vágólapra másolva!
Egyetlen időjárás-független turisztikai-természeti képződmény létezik szerte a világban: a barlang. Hangsúlyozottan nem teljes barlangkörképünkben utánanéztünk a magyar helyzetnek.
Vágólapra másolva!

Magyarországon körülbelül harminc olyan barlang van, amely a nagyközönség számára látogatható – mondja Magyar Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. munkatársa. Ezek a Bükkben, az Aggteleki karsztban, a Budai-hegységben, a Mecsekben és a Balaton-felvidéken találhatók; a legtöbb az első kettőben. A barlangok száma ugyanakkor ennél jóval több, csak a Bükkben 900 barlangot tartanak számon.

Több olyan van köztük, ahová a nagyival is le lehet menni, mert kiépített, sétálós barlang. A másik típus inkább a kalandvágyókat szólítja meg: ez az úgynevezett overallos barlang (utalva a speciális öltözékre, amelyben a látogató lemegy a barlangba). A legtöbbféle szintű és nehézségű túrát az Aggteleki- és a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlang tudja. Lehetetlen lenne itt számba venni az összes magyar barlangot, ezért inkább kiemelünk párat kedvcsinálóként, különböző nehézségi fokozatban.

Balatonedericsi Csodabogyós-barlang

A nagyterem cseppkövei a Csodabogyós-barlangban Balatonedericsen Forrás: MTI/Nagy Lajos

Kimondottan kalandtúrabarlang, ahová csakis túravezetővel, sisakban, oveallban lehet belépni. Az alaptúrájuk nem extrémen megerőltető, de kell hozzá erőnlét és átlagos edzettség. Kúszós-mászós, de néha kiöblösödik, be is lehet szorulni, de csak ha valaki nagyon túlsúlyos. A legjobb lábbeli itt a gumicsizma. Balatoni nyaralás esőnapján az egyik lehető legjobb program. Az alaptúra 6000 forint/fő, csoportban egy ezressel kevesebb. Ebben a vezetés és a felszerelés is benne van.

Tapolcai Tavasbarlang

A tapolcai Tavasbarlang csónakkal bejárható útvonalának egy része Forrás: MTI/Nagy Lajos

Tapolca belvárosában található, a barlang mellett idén látogatóközpont nyílik. Minden korosztálynak ajánlható, akár egészen kicsi gyerekkel vagy mozogni nem szerető felnőttel is. A barlang gyomrában lévő csónakázótó miatt igen magas itt a romantikafaktor, ezért pároknak mindenképpen ajánljuk.

Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer

A Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer egy része kiépített, könnyen bejárható Forrás: Flickr / Gregoriosz

Rekorder, mivel 2011-től – amikor összenyitották őket – ez az ország leghosszabb barlangja, közel 30 kilométer hosszú. Mivel – leszámítva a rövid, kiépített részt - ide is csak oveallos túra keretében lehet bejutni, szükséges az átlagos erőnlét és az elszántság, hogy a föld alatti bő 2 órát helyenként vakondpozícióban fogja eltölteni az ember.

Rákóczi-barlang

A Rákóczi-barlangban le lehet sétálni a vízig Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Rákóczi-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban még csak tizenkét éve látogatható. Közel nyolcvan méter mélyen van a bejárathoz képest a barlang alján található tavak vízszintje, kristálytiszta vízzel, idáig lehet lesétálni a kényelmes, de azért odafigyelős, kiépített útvonalon. Tíz évnél fiatalabbak nem látogathatják, amúgy erőnlétileg nem nagy kihívás, és vezetőt is adnak a csoportok mellé. Télen, amellett, hogy kisebb a tömeg, a belépő is szolidabb. Itt már írtunk róla egy nagy cikket.

Harsányi sóbarlang

Valójában nem igazi barlang Forrás: Youtube/Harsány Teleház

Ez a Miskolctól 11 kilométerre lévő létesítmény egy kifejezett gyógybarlang, ahová a borsodi település testvérvárosából, az erdélyi Parajdról szállítottak húsz tonna sót. Valójában nem igazi barlang: a 250 méter hosszú, régen boroshordók tárolására használt pincét nemrég adták át a nagyközönségnek, és leginkább az asztmásoknak, allergiásoknak, légúti betegségekkel küzdőknek lehet majd a kedvenc menedéke. A gyerekek kedvéért játszóteret is építettek bele.

Eger alatti pincerendszer

Folyosó a kazamatákban az egri várban Forrás: MTI/Komka Péter

Ez egy másik, ember alkotta föld alatti létesítmény: egykori érseki pincerendszer, az ország hét építészeti csodájának egyike. Eger alatt rengeteg a járat, aminek egy jó részét középkori pincerendszer (illetve a 16. század második feléből származó kazamatarendszer) foglalja el. Jó hír, hogy 2015-től a kazamata lezárt részeit is kinyitják, és megújult kiállítással várják majd a látogatókat. Ez egy pompás változást hoz magával: a belvárosból is meg lehet majd közelíteni a kazamatarendszert. A belépők elég szolidak: korosztályonként változó, de egyik sem éri el az ezer forintot.

Kossuth- Béke- és Meteor-barlang

A Kossuth-barlang csak megfelelő ruházatban látogatható Forrás: Flickr / Roberto Lumbreras

Aki igazán extrém barlangtúrára vágyik – és az elszántság mellett megfelelő erőnléttel rendelkezik -, plusz szeretné feszegetni a saját határait, annak a Kossuth- Béke- és Meteor barlangot ajánlja Pogorisky György, az Aggteleki Nemzeti Park barlangi idegenvezetője. Ott helyenként a túra szerves része a tízfokos, derékig érő vízben masírozás. Ehhez persze van egy műnyúlnak hívott speciális, testhez tapadó szerelés, de van, aki neoprén ruhával védi magát a kihűléstől. A Kossuth-barlangban van például olyan rész, ahol falhoz rögzített drótkötélpályán kell kapaszkodva haladni, a Meteorban óriási cseppkövek láthatók.

Két kakukktojás

Kis érdekesség, hogy két barlang kivételével az ország összes barlangja nemzeti parki fenntartás alatt van, a két kakukktojás a Solymári ördöglyuk és Orfűn a Trió- és Szuadó-barlang.

További információt itt talál.